Naslovna | NOVOSTI

Članci

Usporedba svježih i krioembriotransfera kod žena sa PCOS

Sindrom policističnih jajnika i anovulacija

U jednom od najcjenjenijih časopisa na svijetu, The New England Journal of Medicine, u kolovozu ove godine objavljen je članak pod naslovom Fresh versus Frozen Embryos for Infertility in the Polycystic Ovary Syndrome.

 

ZIKA VIRUS - preporuke za žene koje planiraju trudnoću

Prenešeno iz drugih izvora

Na www.medscape.com objavljene su privremene smjernice i preporuke vezano uz Zika virus, za 2016. godinu, a koje su predložene od strane Centers for Disease Control and Prevention.

Na infekciju Zika virusom mora se posumnjati u osobe koja živi ili je putovala u zahvaćeno područje (uglavnom Latinska Amerika) u posljednja 2 tjedna, a ima 2 ili više od slijedeća četiri simptoma: vrućica, osip, konjunkitivitis (crvene oči) ili artralgija (bol u zglobovima).

Muškarac kojem je partnerica trudna, a živi ili je posjetio područje gdje komarci prenose Zika virus, trebao bi koristiti kondom ili apstinirati od spolnih odnosa za cijelo vrijeme trajanja trudnoće.

Trudnice koje su posjetile zahvaćeno područje, trebale bi se testirati na Zika virus, čak ako i nemaju simptoma infekcije.

Muškarcima i ženama kojima je dijagnosticirana Zika infekcija, ili imaju simptome Zika infekcije nakon moguće izloženosti Zika virusu, preporuča se slijedeće:

- Žene ne bi smjele planirati trudnoću najmanje 8 tjedana od pojave simptoma

- Muškarci ne bi smjeli imati nezaštićeni spolni odnos najmanje 6 mjeseci od pojave simptoma (taj interval je preporučen na temelju ograničenih saznanja o prisutnosti Zika virusa u ejakulatu, a dobiven je tako da se dosad najduži period u kojem je potvrđen Zika virus u sjemenu zaraženog muškarca pomnožio sa 3)

- Za muškarce i žene bez znakova Zika infekcije, ali s mogućom izloženošću Zika virusu ( putovanje u zahvaćeno područje ili nezaštićeni spolni odnos sa zaraženom osobom), preporuča se da odgode planiranje trudnoće najmanje 8 tjedana iza moguće izloženosti Zika virusu

- Parovima u kojima muškarac živi u zahvaćenom području, a nije razvio simptome infekcije, preporuča se da koriste kondome ili apstiniraju od spolnih odnosa, dok god postoji aktivni prijenos Zika virusa

Zasad još nisu dokumentirani slučajevi prijenosa Zika virusa u postupcima medicinski potpomognute oplodnje, ali prijenos putem doniranih gameta ili zametaka je teoretski moguć. Zika virus se ne uništava prilikom procesa kriopohrane. Zbog toga, prema preporuci Food and Drug Administration, donori sjemena ili jajnih stanica ne mogu biti osobe sa bilo kojim od slijedećih rizičnih faktora: dijagnoza Zika infekcije u posljednjih 6 mjeseci; prebivalište ili putovanje u područje zahvaćeno aktivnim prijenosom Zika infekcije u posljednjih 6 mjeseci; unutar 6 mjeseci spolni odnos sa muškarcem koji je u periodu od 6 mjeseci prije spolnog odnosa bio zaražen Zika virusom ili je putovao u područje aktivnog prijenosa Zika virusa.

 

Rezultati liječenja MPO u Europi 2012. godine

Općenito

U časopisu Human Reproduction, službenom glasilu Europskog društva za humanu reprodukciju i embriologiju (European Society of Human Reproduction and Embryology - ESHRE), u broju od 17. lipnja 2016. objavljeni su rezultati liječenja potpomognutom oplodnjom u Europi (zemljama članicama ESHRE koje prijavljuju ove rezultate) za 2012. godinu. Između ostalih, prijavljeni su i rezultati za Hrvatsku.

 

Vitamin D i (ne)plodnost

Općenito


Glavna uloga vitamina D kod ljudi je očuvanje gustoće kostiju.

Međutim, nedavna istraživanja su pokazala važnu ulogu vitamina D u očuvanju cjelokupnog zdravlja organizma. Smanjene razine vitamina D nađene su kod osoba koje boluju od različitih kroničnih bolesti: kardiovaskularnih, autoimuinih, zloćudnih te šećerne bolesti.

 

Povećan rizik za prijevremeni porod nakon IVF-a

IVF/ICSI

Poznato je da je u trudnoćama nakon IVF-a, čak i jednoplodnim, više komplikacija nego u trudnoćama nakon spontanog začeća. Praksa transfera samo jednog embrija (single embryotransfer- SET) teoretski bi ovo mogla promijeniti. U velikoj studiji istraživača iz Švedske pretražen je švedski nacionalni registar da bi se odgovorilo na ovo pitanje. U studiji je uspoređen ishod trudnoća u općoj populaciji, nakon spontanog začeća, sa ishodom trudnoća iz IVF-a, bilo da je rađen SET ili dvostruki embriotransfer (DET).

 

Veća šansa za jednojajčane blizance nakon transfera blastociste

Višeplodne trudnoće

U postupcima potpomognute oplodnje, kada se vraćaju dva ili tri embrija, raste vjerojatnost višeplodne trudnoće. Međutim, tu se radi o dvojajčanim, različitim blizancima ili trojcima. Jednojajčani blizanci su genetski identični, i puno se rjeđe rađaju od dvojajčanih, a nastanu kada se već formirani rani zametak podijeli u maternici.

 

Učestalost infekcije klamidijom u neplodnih parova

Općenito

Klamidija (chlamydia trachomatis) uzrokuje spolno prenosivu bolest koja se veže uz neplodnost, jer infekcija oštećuje jajovode u žene. Liječnici iz Italije su proveli istraživanje objavljeno u časopisu Systems Biology in Reproductive Medicine, u kojem su željeli saznati koliko je česta infekcija klamidijom u slučajnom uzorku neplodnih parova.

 

Antioksidansi povećavaju šansu za trudnoću u IVF postupcima

Muški faktor

U Cochrane Database of Systematic Reviews nedavno je objavljen članak o utjecaju antioksidansa (vitamin E, L-karnitin, cink, magnezij) na uspjeh postupaka medicinski potpomognute oplodnje. Tijekom života svi smo povremeno izloženi utjecaju oksidativnog stresa (viška kisika u tijelu, koji može dovesti do oštećenja stanica), a smatra se da su promjene spermiograma često posljedica takvog stresa, čak u do 80% slučajeva.

 

IVF ne podiže rizik za karcinom jajnika

Općenito

Odavno se u medicinskoj literaturi spekulira da žene u postupcima potpomognute oplodnje imaju povišen rizik za karcinom jajnika, bilo zbog opetovanog uzimanja lijekova za stimulaciju bilo zbog stalnih punkcija jajnika.

 

Uspješnost IVF-a bi mogla biti bolja nakon biopsije endometrija

IVF/ICSI

Biopsija endometrija je zahvat kojim se u žena koje imaju ponavljane neupjele embriotransfere ili sumnju na upalu uzima uzorak sluznice maternice i šalje na analizu. Studija objavljena u časopisu Fertility Sterility sugerira da sam zahvat i lagana lokalna upala koju on prouzroči moguće djeluje povoljno na uspješnost IVF-a.

 

Šest tjedana vježbanja i dijete povećavaju šansu za trudnoću u žena sa sindromom policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika i anovulacija

Mada je taj tip liječenja najnepopularniji, već dugo se pretpostavlja da je jedini pravi način za uspostavljanje ovulacije u pretilih žena sa sindromom policističnih jajnika promjena životnih navika, koja uključuje dijetu i vježbanje. Istraživanje objavljeno u časopisu Human Reproduction proučilo je utjecaj ovakvih intervencija ukoliko se provode samo 6 tjedana.

 

Skleroziranje oštećenih jajovoda prije IVF-a povećava šansu za uspjeh

IVF/ICSI

Oštećeni jajovodi ispunjeni tekućinom, koji se medicinski zovu saktosalpinks, predstavljaju dilemu za modernu reprodukcijsku medicinu, jer još nije konačno utvrđeno treba li ih prije IVF-a kirurški odstraniti ili ne. Ukoliko se pristupi operaciji odstranjenja jajovoda, to negativno utječe na krvnu opskrbu jajnika te odgovor na stimulaciju jajnika postaje nezadovoljavajući.

 

Debljina povećava rizik za odustajanje od IVF-a

IVF/ICSI

Na nedavnom sastanku američkog društva za reproduktivnu medicinu u Denveru prikazani su rezultati istraživanja liječnika iz Michigana, koji su analizirali 158385 ciklusa potpomognute oplodnje. Žene koje su bile u postupcima kategorizirane su prema indeksu tjelesne mase (BMI).

 

Starost muškarca ne umanjuje uspjeh potpomognute oplodnje

Muški faktor

Dugo se zna da rezultati potpomognute oplodnje ovise o dobi žene, pa se pretpostavljalo da je slično i sa dobi muškarca. Dosadašnje studije su imale različite rezultate, pa su istraživači iz Izraela pregledali 10 studija koje proučavaju utjecaj dobi muškarca na uspješnost potpomognute oplodnje.

 

Dosada rođeno preko 4 miliona IVF beba

Općenito

Prema novom izvještaju ICMART-a (International Committee Monitoring Assisted Reproductive Technologies), od 1978. i rođenja Louise Brown do danas je u svijetu rođeno oko 4,3 miliona djece začete potpomognutom oplodnjom.

 

Nobel ‘tati’ prve bebe iz epruvete

Prenešeno iz drugih izvora

ZAGREB - Britanac Robert Edwards (85), znanstveni otac prve bebe iz epruvete, dobitnik je ovogodišnje Nobelove nagrade za medicinu i fiziologiju.

- Edwardsova postignuća dovela su do liječenja neplodnosti koja pogađa oko 10 posto parova diljem svijeta - priopćio je jučer predstavnik Karolinska Instituta u Stockholmu.

 

Testovi rizika za kromosomopatije pouzdani i u trudnoćama nakon MPO

IVF/ICSI

U trudnoćama nakon MPO nađe se niži nivo proteina PAPP-A, a razina ovog proteina se provjerava u sklopu testova za otkrivanje kromosomopatija u ranoj trudnoći (rani kombinirani probir). Otkako se rade ti testovi probira, zbog standardno nižih razina ovog proteina postoji i dilema da li su testovi pouzdani i u trudnoćama nakon MPO.

 

Miomi i neplodnost

Miomi

Velik broj žena, po nekim procjenama i 50%, će tijekom reproduktivnog doba imati miome. Miomi se dijele na submukozne (koji se nalaze unutar same šupljine maternice i mijenjaju joj oblik), intramuralne (koji se nalaze u stijenci, odnosno mišiću; i ukoliko nisu preveliki ne mijenjaju oblik šupljine maternice) i subserozne (koji sa stijenke maternice polaze prema van, odnosno trbuhu). Sistematski pregled objavljen u American Journal of Obstetrics and Gynecology pokušao je odgovoriti na pitanje koliko miomi štete želji za rađanjem.

 

Smrzavanje (krioprezervacija) jajnih stanica

Jajne stanice

Prema smjernicama iz novog zakona, odnedavno se u Hrvatskoj parovima u IVF postupku smrzava višak jajnih stanica dobivenih stimulacijom ovulacije. Ova je tehnika relativno nova, i dosada se uglavnom koristila kod žena sa dijagnosticiranim karcinomom, da bi im se sačuvala plodnost nakon liječenja kemoterapijom ili zračenjem. Iznimno, jajne su se stanice smrzavale i na želju nekih žena, koje su tako odgađale materinstvo za kasniju dob.

 

Povišeni progesteron možda smanjuje stopu trudnoća u IVF programu

IVF/ICSI

Da li je povišeni progesteron razlog za neuspjeh postupka potpomognute oplodnje u nekih žena već je dugo predmet debata. Da bi odgovorili na ovo pitanje, istraživači iz Valencije su proveli studiju koja je nedavno objavljena u časopisu Human Reproduction.

 

Broj antralnih folikula predviđa rezervu jajnika

Dob žene i preuranjena menopauza

U prvoj se fazi ciklusa u žene u reprodukcijsko doba može izmjeriti broj antralnih folikula (AFC, antral follicle count). To su folikuli veličine 2-8 mm koji se lako vide i prebroje ultrazvukom. Njihov broj prema mnogim istraživanjima dobro korelira sa odgovorom na stimulaciju u postupcima potpomognute oplodnje.

 

Pretilost muškaraca smanjuje uspješnost IVF-a

Muški faktor

Dugo je godina poznato da je ženska pretilost nepovoljan faktor u uspješnosti IVF-a. Novo istraživanje grupe iz New Yorka objavljeno u časopisu Journal of Assisted Reproduction and Genetics pokazuje da je isto vjerojatno točno i za muškarce.

 

Treba li dodati estradiol progesteronu za podršku žutom tijelu?

Embriotransfer

Dobro je poznato da pacijentice nakon stimulacije ovulacije u postupcima potpomognute oplodnje moraju uzimati preparate koji su tzv. podrška žutom tijelu. Široko je pihvaćeno da su u tu svrhu najbolji preparati progesterona (injekcije progesterona, gel, te tablete poput Duphastona i Utrogestana), a da li je tim preparatima potrebno dodati estradiol nije posve jasno.

 

Zasada još nije moguće prepoznati kvalitetne jajne stanice

Jajne stanice

U časopisu Human Reproduction Update je nedavno objavljen pregledni članak Laure Rienzi i suradnika, o morfološkim karakteristikama jajnih stanica koje se dobiju u postupku stimulacije ovulacije za IVF/ICSI. Kako autori naglašavaju, selekcija jajnih stanica samo na osnovu njihovog izgleda bi mogla biti jako važna, pogotovo u zemljama gdje zakonske restrikcije onemogućuju inseminaciju svih jajnih stanica u svježem ciklusu.

 

Elektivni transfer jednog embrija

Embriotransfer

Otkako se u reprodukcijskoj medicini počelo uvoditi elektivni transfer jednog embrija (u engleskoj literaturi SET – single embryo transfer) traju rasprave da li je takav pristup poželjan i hoće li se time smanjiti šansa za trudnoću. U prvo vrijeme većina objavljenih studija bila je retrospektivna, pa su u statistiku uspješnosti ulazile i žene koje niti nisu imale više od jednog embrija za transfer. U zadnje se vrijeme objavljuju prospektivne studije, pa su tako u časopisu Fertility Sterility francuski istraživači objavili rezultate.

 

Tko odustaje od liječenja neplodnosti?

Općenito

Grupa liječnika iz San Francisca pratila je 434 para iz 8 tamošnjih klinika za liječenje neplodnosti, da bi utvrdili zašto neki parovi odustaju od liječenja. Istraživanje je provedeno telefonskim intervjuom 4, 10 i 18 mjeseci nakon uključenja u studiju, za što je bilo potrebno obaviti uvodnu konzultaciju sa specijalistom i započeti dijagnostičku obradu.

 

Liječenje endometrioze

Endometrioza

U časopisu New England Journal of Medicine objavljen je pregled preporuka za dijagnostiku i liječenje žena sa endometriozom. Endometrioza je bolest kod koje se tkivo sluznice maternice (endometrij) nađe izvan maternice, obično na jajnicima i potrbušnici, te uzrokuje bolove i neplodnost. Od nje boluje 6-10% žena u reproduktivno doba, i čak do 50% žena s neplodnošću.

 

Liječenje neplodnosti možda podiže rizik za autizam u djece

Općenito

Preliminarni rezultati istraživanja nazvanog Nurses Health Study II, prezentirani na 9. međunarodnom kongresu za istraživanje autizma [9th Annual International Meeting for Autism Research (IMFAR)] govore da je u žena koje su neplodne, ili koje su koristile lijekove za indukciju ovulacije gotovo dva puta povišen rizik za rađanje djeteta sa bolesti iz spektra autizma.

 

Liječenje PCOS: Klomifen, metformin, ili oboje?

Klomifen

Otkad je u reprodukcijsku medicinu, i osobito u indukciju ovulacije kod žena sa sindromom policističnih jajnika uveden metformin, u stručnim krugovima traje rasprava da li je on bolji lijek izbora za takve žene od klomifena. Dosada objavljene studije davale su oprečne rezultate, i uglavnom u korist klomifena.

 

Mala modifikacija tehnike embriotransfera povećava stopu trudnoća

Embriotransfer

Istraživači sa Royan Institute iz Irana su nakon embriotransfera, dok je kateter kojim su prenešeni embriji još u maternici, praznom malenom špricom ubrizgavali nešto zraka u maternicu, i poboljšali stopu trudnoća u odnosu na pacijentice kod kojih nisu ubrizgavali zrak.

 
  • «
  •  Početak 
  •  « 
  •  1 
  •  2 
  •  3 
  •  » 
  •  Kraj 
  • »

Pratite nas na facebooku

Brza pretraga