Laboratorij za IVF

Laboratorij za IVF

Laboratorij za izvantjelesnu oplodnju (IVF), koji se još naziva i laboratorij za humanu reprodukciju je laboratorij u kojem se radi sa spolnim stanicama, spolnim tkivima i zamecima. Da bi dobili licencu za ovu specifičnu djelatnost, laboratoriji moraju zadovoljiti visoki standard, kako u pogledu opreme i prostora, tako i u pogledu osoblja. Standard je propisan u Pravilniku našeg Ministarstva zdravstva.

Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji propisuje i kvalifikacije osoblja koje može raditi u laboratoriju. Prije nego započnu sa samostalnim radom, magistri biologije moraju u laboratoriju uz svog mentora učiti i raditi, nakon čega dobivaju status kliničkog embriologa. Proces učenja je dug i zahtjevan jer budući klinički embriolog mora svladati i vještine i znanja, u potpunosti razumjeti rad u zdravstvenoj ustanovi, te razviti empatiju i visoke moralne standarde. Laboratorij za humanu reprodukciju jest mjesto nulte tolerancije na greške, a embriologa treba krasiti samokritičnost, odgovornost, koncentriranost i preciznost. Osim kliničkih embriologa, u laboratoriju rade i laboratorijski tehničari koji slijede upute kliničkih embriologa. Osoblje laboratorija zajedno s liječnicima i medicinskim sestrama čine jedinstveni tim koji pomaže i odgovoran je za stvaranje obitelji.

Prostor laboratorija mora biti u klasi tzv “čistih” prostora s posebnim sustavom ventilacije i protoka zraka. Oprema i materijali moraju biti namijenjeni za rad sa spolnim stanicama, spolnim tkivima i zamecima, te redovito održavana i nadzirana dojavnim sustavom. Osoblje koristi posebnu odjeću i obuću.

Sve što se s biološkim uzorcima radi mora biti izvedeno u što kraćem vremenskom periodu zbog njihove osjetljivosti na promjene temperature i na svjetlo. Uzorci se obrađuju u besprašnim komorama čime se osigurava zaštita od mikrobiološkog onečišćenja. Radne površine mikroskopa imaju grijane površine.

Spolne stanice i zameci čuvaju se u inkubatorima pri temperaturi od 37oC, a posebni plinovi održavaju odgovarajuću koncentraciju kisika i osiguravaju pravilne uvjete u medijima za staničnu kulturu.

Na kraju radnog dana važno je pravilno očistiti kako opremu, tako i prostor. Spremačice također prolaze obuku o ponašanju u laboratoriju kao i koja se sredstva smiju upotrebljavati da se postigne čistoća a da se pri tome ne naškodi radu laboratorija.

Podijeli: