Spermiogram – davanje uzorka

Spermiogram – davanje uzorka

Spermiogram možete učiniti u bilo kojoj bolničkoj ustanovi koja ima Odjel za humanu reprodukciju, jer će tamo nalaz očitati biolog-embriolog koji je educiran za to ili će postojati specijalizirani software za očitavanje nalaza spemiograma. Također spermiogram možete učiniti u bilo kojoj privatnoj ustanovi koja se bavi humanom reprodukcijom.

Uzorak možete dati ili u klinici u kojoj će se analiza raditi ili ga možete donijeti od kuće. Ako ga nosite od kuće morate obratiti pažnju da je uzorak sakupljen u sterilnoj posudici za urin, da ga se dostavi u laboratorij u što kraćem roku (ne duže od sat vremena), te da uzorak prilikom nošenja bude uz tijelo kako bi se održala pravilna temperatura uzorka.

Savjetuje se dva do pet dana apstinencije. Životni vijek spermija je najviše 72 sata i zato nam je važno da apstinencija bude odgovarajuća, kako ne bi dobili tijekom analize veći broj nepokretnih spermija nego što on zaista je.

Uzorak mora biti prikupljen u cijelosti iz dva razloga. Prvo što prilikom ejakulacije spermiji ne izlaze jednoliko, jedan mlaz sadržava manje a drugi više spermija. A drugo, kako bi mogli izračunati ukupan broj spermija moramo znati koja je stvarna količina uzorka.

Spermiogram uključuje analizu izgleda, volumena i pH uzorka, te analizu broja, izgleda i vitalnosti spermija. Osim navedene analize kvalitete sjemena može se dodatno analizirati i:

– DNA fragmentacija spermija, kako bi se odlučilo da li je metoda odabira liječenja para inseminacija ili izvantjelesna oplodnja.  Ponekad iako broj i pokretljivost spermija zadovoljavaju kriterije za inseminaciju, ako je povišena DNA fragmentacija savjetuje se postupak izvantjelesne oplodnje.

– MAR testom se može ustanoviti prisutnost protuspermalnih protutijela. Kod takvih pacijenata savjetuje se obrada uzorka u što kraćem roku da bi se protutijela uklonila, te jedan od postupaka MPO.

– HBA testom se može ustanoviti koliko je u uzorku prisutno zrelih spermija i njihov potencijal oplodnje. Ako test pokaže manji udio zrelih spermija, može se predložiti posebna ICSI metoda.

Podijeli: