Spermiogram – davanje uzorka

Spermiogram – davanje uzorka

Spermiogram možete učiniti u bilo kojoj bolničkoj ustanovi koja ima Odjel za humanu reprodukciju. Tamo će tamo nalaz očitati biolog-embriolog koji je educiran za to ili će postojati specijalizirani software za očitavanje nalaza spemiograma. Također spermiogram možete učiniti u bilo kojoj privatnoj ustanovi koja se bavi humanom reprodukcijom.

Uzorak možete dati ili u klinici u kojoj će se analiza raditi ili ga možete donijeti od kuće. Ako ga nosite od kuće morate obratiti pažnju da je uzorak sakupljen u sterilnoj posudici za urin, da ga se dostavi u laboratorij u što kraćem roku (ne duže od sat vremena), te da uzorak prilikom nošenja bude uz tijelo kako bi se održala pravilna temperatura uzorka.

Savjetuje se dva do pet dana apstinencije. Životni vijek spermija je najviše 72 sata i zato nam je važno da apstinencija bude odgovarajuća, kako ne bi dobili tijekom analize veći broj nepokretnih spermija nego što on zaista je.

Uzorak mora biti prikupljen u cijelosti iz dva razloga. Prvo što prilikom ejakulacije spermiji ne izlaze jednoliko, jedan mlaz sadržava manje a drugi više spermija. A drugo, kako bi mogli izračunati ukupan broj spermija moramo znati koja je stvarna količina uzorka.

Spermiogram uključuje analizu izgleda, volumena i pH uzorka, te analizu broja, izgleda i vitalnosti spermija. Osim navedene analize kvalitete sjemena dodatno se mogu analizirati i neki posebni testovi, kao DNA fragmentacija spermija, kako bi se odlučilo da li je metoda odabira liječenja para inseminacija ili izvantjelesna oplodnja; MAR test kojim se može ustanoviti prisutnost protuspermalnih protutijela; ili HBA test, kojim se može ustanoviti koliko je u uzorku prisutno zrelih spermija i njihov potencijal oplodnje.

Podijeli: