Nakon embriotransfera

Nakon embriotransfera

Nakon embriotransfera pacijenti najčešće pitaju trebaju li mirovati, i koliko dugo trebaju koristiti terapiju.

Danas se smatra da mirovanje nakon embriotransfera uopće nije potrebno. U randomiziranoj studiji objavljenoj 2013. godine pokazalo se da su pacijentice koje su ležale 10 minuta nakon embriotransfera imale manju šansu za trudnoću nego pacijentice koje su se odmah nakon embriotransfera ustale i otišle.

Prva pacijentica koja je ostala trudna nakon IVF-a u 80-tim, Leslie Brown, morala je nepomično ležati nekoliko dana nakon embriotransfera, pa se još odtad vuku te preporuke. Naravno, tad su se jajne stanice dobivale laparoskopijama nakon serijskog vađenja hormona LH, pa se smatralo da žena ima i rizik od infekcije te da je ležanje potrebno. Još nisu postojale ni HCG injekcije (popularne štoperice) niti vaginalni ultrazvuci i punkcijske igle.

Danas, kad su rizici i fizički stres kod punkcije svedeni na minimum, jedini razlog zbog kojeg žena treba iole mirovati nakon embriotransfera jesu jajnici povećani nakon hiperstimulacije te kod hiperstimuliranih mršavih žena opasnost od torzije (uvrnuća) jajnika.

TERAPIJA NAKON ET-a

Terapija nakon embriotransfera, osim kod postupaka u prirodnom ciklusu kad se prirodno stvoreni hormoni pobrinu za adekvatan okoliš za embrij, je neophodna. Bez terapije, koja se zove podrška žutom tijelu, koju je pacijentica dobila na embriotransferu ili nakon aspiracije šansa za trudnoću je manja, a ukoliko se trudnoća uspije ostvariti šansa za pobačaj raste. Terapija uključuje razne vrste progesteronskih pripravaka, od kojih su najistraženije progesteronske injekcije i Utrogestan. Progesteronske injekcije nisu omiljena podrška žutom tijelu jer su muskularne injekcije i bolne su. Tradicionalno, podrška žutom tijelu se koristila do 12 tjedana trudnoće, ali novije spoznaje kažu da je dovoljno osam tjedana.

PONAŠANJE NAKON ET-A

Što se ponašanja nakon embriotransfera tiče, jedite i pijte normalno, jer ne postoji hrana ni piće koja dokazano poboljšava implantaciju. Nemojte uzimati nikakve dodatke prehrani osim onih koje vam je prepisao vaš doktor jer nisu ispitani u ranoj trudnoći. Nemojte mirovati ali niti nemojte početi vježbati nakon embriotransfera. Odnose nemojte imati dok ne pitate doktora dozvoljava li ih. Ukoliko ćete nakon embriotansfera uzeti bolovanje da biste googlali jeste li trudni, nemojte, jer će vam to značajno povećati razinu stresa. Radije se vratite na posao i tako potrošite 10 sati u danu. I sretno!

Podijeli: