Neplodnost – definicija, učestalost i uzroci

Neplodnost – definicija, učestalost i uzroci

NEPLODNOST – DEFINICIJA

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) neplodnost je bolest reproduktivnog sustava definirana nemogućnošću postizanja kliničke trudnoće nakon 12 ili više mjeseci redovitih nezaštićenih spolnih odnosa. Otprilike 80% parova će, uz redovite nezaštićene spolne odnose, postići trudnoću u prvoj godini pokušavanja. Od preostalih 20% dio njih će ostvariti spontanu trudnoću u drugoj godini pokušavanja, a ostali tek uz medicinsku pomoć.

UČESTALOST NEPLODNOSTI

Učestalost neplodnosti danas je u blagom porastu. Procjenjuje se da je 15-17% parova neplodno, što neplodnost svrstava u važan javnozdravstveni problem. U jedne trećine neplodnih parova uzrok neplodnosti je muški faktor, u jedne trećine ženski faktor, a u jedne trećine neplodnih parova do trudnoće ne dolazi zbog udruženog muškog i ženskog faktora ili se ne može identificirati uzrok neplodnosti (idiopatska neplodnost).

UZROCI NEPLODNOSTI

Uzroci neplodnosti su raznoliki. U razvijenim zemljama među uzrocima ženske neplodnosti sve se više ističe odgađanje rađanja. Naime, fekunditet (potencijal da se ostvari trudnoća u jednom mjesecu pokušavanja ostvarivanja trudnoće) je najviši između 20. i 30. godine života žene, i tada iznosi 20-30%. U današnje vrijeme u Europi svaka peta žena ostvari prvu trudnoću nakon 35. godine. Taj trend slijedi i Hrvatska pa je gotovo trećina rodilja u dobi između 30 i 35 godina. Starenjem opada i plodnost muškaraca, iako ne tako naglašeno kao u žena. Razlog ubrzanog pada plodnosti kod žena nakon 35. godine života, a osobito nakon 40. godine života jest u zalihi i kvaliteti jajnih stanica. Naime, sve jajne stanice koje žena posjeduje stvorene su prije rođenja i nema stvaranja novih. Žensko novorođenče se rađa s oko milijun jajnih stanica, od čega ih većina propadne prije puberteta. U vrijeme menarhe (prve mjesečnice u životu) preostalo je oko 300 000 jajnih stanica. Sa svakim menstruacijskim ciklusom ne troši se samo jedna jajna stanica koja je ovulirala, nego je nepovratno potrošeno nekoliko desetaka pa čak i stotina jajnih stanica.

Kod žena su najčešći uzroci neplodnosti anovulatorni ciklusi, oštećeni jajovodi i endometrioza. Kod muškaraca se spolne stanice – spermiji stvaraju cijeli život, međutim plodnost muškaraca se s godinama također smanjuje, ali ne tako drastično kao kod žena. Starenjem muškaraca smanjuje se volumen testista, češće su spolne disfunkcije i svi parametri spermiograma su lošiji (volumen ejakulata, koncentracija spermija, pokretljivost i morfologija). Osim starenja, kvalitetu sjemena smanjuju stres, nikotin, alkohol, droga, genitalna vrućina, različiti endokrinološki poremećaji i kronične bolesti.

Na plodnost i žena i muškaraca značajno utječu i debljina te brojni okolišni i nutritivni čimbenici.

Podijeli: