Neplodnost osnovne pretrage – gdje i kako

Neplodnost osnovne pretrage – gdje i kako

Osnovne pretrage za neplodnost su ginekološki pregled s papa testom i ultrazvukom, te cervikalnim brisevima; hormonski status koji je vađenje krvi koje se radi između drugog i petog dana menstrualnog ciklusa; spermiogram ili analiza sjemena koja se radi nakon apstinencije od dva do pet dana, te tzv. markeri na zarazne bolesti, što je također vađenje krvi na titar antitijela na viruse u krvi žene i muškarca, da bi se vidjelo jesu li preboljeli hepatitis B, C, HIV ili sifilis.

Kod vašeg nadležnog ginekologa, radio on privatno ili u domu zdravlja, možete učiniti pregled, papa test i cervikalne briseve (obično aerobi, mikoplazma,ureaplazma, klamidija, rjeđe anaerobi). Kod njega možete učiniti i ultrazvuk, mada će vam ultrazvuk vjerojatno učiniti i doktor koji vam liječi neplodnost.

  • papa test se sjetite učiniti svake godine, ili ukoliko uz njega imate i uredan nalaz HPV tipizacije, svake tri
  • ukoliko se u nalazu cervikalnih briseva nađe neka bakterija obično se uspješno može liječiti i u trudnoći. Zato, ako se u nalazu cervikalnih briseva koji ponavljate nakon liječenja ponovo nešto nađe, provjerite s vašim reprodukcijskim ginekologom možete li svejedno u postupak pa kasnije liječiti bakterije (u ev. trudnoći), ili ga ipak morate odgoditi

U laboratoriju, bilo privatnom ili u biokemijskom laboratoriju u bolnici (potrebna uputnica primarnog ginekologa), možete učiniti hormone u krvi (naprimjer FSH, LH, E2, PRL, TSH, AMH; ukupni testosteron, DHEA-s, SHBG; progesteron, 17-OHP, kortizol). Za nalaz nekih od tih hormona bit će potrebno izvaditi krv u početnom dijelu ciklusa (obično između drugog i petog dana ciklusa), osim progesterona, koji je hormon ovulacije, te se krv vadi nakon ovulacije.

Za razliku od ovih bazičnih vrijednosti hormona, u postupku IVF-a se hormoni vade da se utvrdi inicijalno stanje prije postupka, ili reakcija na terapiju. Estradiol i progesteron u početnom dijelu ciklusa ne smiju biti previsoki, inače se smatra da trudnoća u postupku neće biti ostvarena. Nalaz estradiola može biti izražen u pmol/l ili pg/ml, pa je nalaz od 1000 pg/ml isti kao i nalaz od 3600 pmol/l. U postupku IVF-a česte su vrlo visoke vrijednosti estradiola, koje referentne vrijednosti ne pokrivaju.

Spermiogram (analizu sjemena) će biti potrebno učiniti na Odjelu za humanu reprodukciju u bilo kojoj bolnici koja ima takav ili sličan odjel (potrebna je uputnica obiteljskog liječnika), jer će spermiogram trebati očitati biolozi-embriolozi, stručnjaci koji očitavaju spermiogram. Također, spermiogram je moguće učiniti u bilo kojoj privatnoj poliklinici za reprodukcijsku medicinu.

Prema hrvatskom Zakonu o pomognutoj oplodnji, parovi kod kojih se planira postupak potpomognute oplodnje trebaju dostaviti markere na zarazne bolesti. Razlog ovoga je jer se u Laboratoriju za humanu reprodukciju ne smiju miješati stanice i tkiva zdravih parova i parova od kojih su jedno ili oboje infektivni, nego se ti postupci moraju odvojiti vremenski ili prostorno.

Svaka ustanova tumači Pravilnike Zakona različito, tako da ćete u nekima za svaki postupak ili svakih par mjeseci trebati dostavljati nove markere, a u nekim ustanovama ćete ih trebati dostavljati svake dvije godine. U svakom slučaju markeri za prvi postupak potpomognute oplodnje bi trebali biti svježi (ne stariji od 2-3 mjeseca).

Obično se traže markeri na HIV, hepatitis B i C te sifilis, a mogu se učiniti u državnom Zavodu za transfuziju u Petrovoj 3, u bilo kojem laboratoriju u domu zdravlja ili bolnici (kada je potrebna uputnica, za ženu od ginekologa a za muškarca od obiteljskog liječnika), i u privatnim poliklinikama ili laboratorijima. Također je potrebno učiniti krvnu grupu i Rh faktor za ženu, na istom mjestu. Ukoliko žena već od ranije ima nalaz nije ga potrebno ponavljati.

Pojedini liječnici u bolnicama će tražiti da nalazi budu učinjeni baš u njihovim laboratorijima, pa je ponekad bolje pričekati inicijalni pregled u tim ustanovama.

 

Podijeli: