Akupunktura kod liječenja neplodnosti i IVF-a

Akupunktura kod liječenja neplodnosti i IVF-a

U novije vrijeme mnogo se govori o metodama kojima se može poboljšati plodnost, bilo u vidu komplementarnih metoda koje se mogu koristiti za vrijeme nekog od postupaka medicinski potpomognute oplodnje (MPO) ili se samo radi o zasebnim metodama kojima se pokušava utjecati na plodnost. Međutim, valja naglasiti da niti jedna od danas populariziranih metoda nema jasnog znanstvenog uporišta niti postoje studije koje opravdavaju njihovu upotrebu.

Tako se među najčešće spominjanima nalaze kristaloterapija, hipnoterapija, upotreba raznih čajeva i pripravaka za poboljšanje plodnosti, feng shui, a jednu od najprimjenjivanijih i najviše istraživanih metoda u današnje vrijeme zasigurno čini akupunktura – vještina temeljena na staro kineskoj metodi liječenja uz pomoć igala koje se zabadaju u određene točke na koži, kao vrlo popularna metoda u području asistirane reprodukcije, a poglavito se ističe kao metoda intervencije unutar IVF-a.

Dosadašnje studije o utjecaju akupunkture na plodnost odnose se prvenstveno na njezin utjecaj na IVF postupak u vidu poboljšanja stopa živorođenosti. Međutim, one su dosada bile nekonzistentne i metodološki vrlo loše napravljene, ostavljajući tako rezultate bez jasnog zaključka. Najnovija studija koja je objavljena u svibnju 2018. u Journal of the American Medical Association (JAMA) donijela je napokon jedan od jasnih zaključaka uključivši više od 800 ispitanica na području Australije i Novog Zelanda u dobi od oko 35 godina te nije pokazala razlike u stopi živorođenosti ispitanica koje su za vrijeme IVF postupka koristile akupunkturu spram onih koje su niju koristile. Ispitanice su imale jedan tretman akupunkture za vrijeme stimulacije ovulacije, prije aspiracije jajnih stanica, i dva tretmana na dan embriotransfera: jednu prije i jednu nakon ET-a.

Ostale studije dosada provedene govore u prilog akupunkture isključivo kao potporne mjere putem medijacije anksiolize međutim naglašeno je da kao nuspojavu može izazvati i kontrakcije maternice putem snažnog somatskog podražaja živčanih završetaka povezanih sa maternicom te se stoga ne preporuča kao metoda izbora za vrijeme embriotransfera.

U prilog akupunkturi, ostaje za vidjeti u nekim budućim istraživanjima da li postoji ikakav utjecaj akupunkture na povećanje plodnosti prije započinjanja samog IVF postupka.

Podijeli: