Prehrana kod neplodnosti i postupaka IVF-a

Prehrana kod neplodnosti i postupaka IVF-a

Na plodnost muškarca i žene utječu brojni čimbenici. Na neke od njih ne možete utjecati. Međutim, plodnost često možete poboljšati i bez pomoći liječnika, mijenjanjem životnih navika.

ZDRAV STIL ŽIVOTA

Brojne studije su pokazale kako zdrav stil života koji uključuje uravnoteženu i zdravu prehranu, umjerenu aerobnu aktivnost i prestanak pušenja doprinosi poboljšanju plodnosti i kod muškaraca i kod žena. Prehrana je važan faktor ne samo reproduktivnog nego i općeg zdravlja muškarca i žene. U današnje vrijeme većina ljudi živi užurbano, što je znatno promijenilo i prehrambene navike. Jede se usput, često brzu hranu, a namirnice koje upotrebljavamo za pripremu obroka kod kuće uglavnom su upitne kvalitete i porijekla.

Nedavno je objavljena studija na uzorku od skoro 6000 žena, u kojoj se pokazalo da je ženama koje konzumiraju brzu hranu 4 ili više puta tjedno potrebno oko 25% više vremena da zanesu, u usporedbi sa ženama koje konzumiraju manje brze hrane ili je uopće ne konzumiraju. Ista studija je proučavala i učinak konzumiranja voća na neplodnost, te je utvrđeno da žene koje konzumiraju voće više puta dnevno, imaju oko 30% manji rizik za neplodnost od žena koje konzumiraju voće manje od 1-3 puta mjesečno

MEDITERANSKA PREHRANA

2018. godine je također objavljena studija u kojoj su evaluirane prehrambene navike žena u IVF postupcima te je pokazano da je u žena mlađih od 35 godina, stopa trudnoća i porođaja značajno veća u skupini tzv. mediteranske dijete. Osnova mediteranske dijete su: voće, povrće, orašasti plodovi, sjemenke, mahunarke, punozrnate žitarice, krumpir, kruh, bilje, začini, riba, morski plodovi i ekstra djevičansko maslinovo ulje kao glavni izvor masnoće. U mediteranskoj dijeti se preporuča umjereno konzumiranje puretine, jaja, sireva i jogurta, a tek povremeno konzumiranje crvenog mesa. Ne preporuča se konzumacija zaslađenih pića, zaslađivača, procesiranog mesa, rafiniranih žitarica, rafiniranog ulja i ostalih visoko obrađenih namirnica. Mediteranska dijeta poboljšava plodnost i kod muškaraca, što je također dokazano u brojnim studijana. Muškarci čija se prehrana bazira na manjem unosu masnoća rijeđe imaju erektilnu disfunkciju, imaju višu rezinu testosterona te bolju kvalitetu sjemena.

Neki rizični faktori za reproduktivno zdravlje se ne mogu promijeniti, ali prehrambene navike možete promijeniti već danas. Poboljšat ćete si opće zdravlje te stvoriti uvjete za zdravije potomstvo.

Podijeli: