Kako poboljšati plodnost i uspješnost postupaka IVF-a

Kako poboljšati plodnost i uspješnost postupaka IVF-a

Plodnost se može poboljšati na više načina, a danas se smatra da se određenim metodama može sinergijski djelovati i na uspješnost postupaka IVF-a putem: općih mjera poboljšanja zdravlja oba partnera, kirurških metoda te individualiziranog i kontroliranog pristupa stimulaciji ovulacije.

U opće mjere poboljšanja zdravlja spadaju redukcija tjelesne težine, prestanak uživanja duhanskih proizvoda i alkohola i smanjeni unos kofeina. Kasnije, u tijeku samog liječenja neplodnosti, oba partnera vode računa o prehrani i unosu vitamina pri čemu se prema nedavnim studijama i smjernicama Američkog endokrinološkog društva najbolji rezultati postižu upotrebom vitamina D koji se u obliku kapi pokazao uspješnim u ostvarenju veće stope medicinski potpomognutih trudnoća kao i onih spontanih, poglavito kod žena sa policističnim jajnicima. Također, smatra se da navedeni postupci mogu imati svoj pozitivan utjecaj i na stopu uspješnih spontanih trudnoća nakon završetka liječenja neplodnosti te se tako smatra da je u jedne trećine pacijentica tako moguće ostvariti spontanu trudnoću, međutim to pravilo većinom vrijedi za žene mlađe od 35 godina.

Normalizacija tjelesne težine danas predstavlja ‘zlatni standard’ liječenja neplodnosti. Prekomjerna tjelesna težina mijenja funkciju osi hipotalamus-hipofiza-jajnik, onemogućuje adekvatnu stimulaciju ovulacije, zahtijeva često više doze gonadotropina, a često su i dobivene jajne stanice slabije kvalitete. Sukladno klasifikaciji Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) prekomjernu tjelesnu težinu predstavlja BMI (body mass index) ≥25 kg/m2 dok se debljinom smatra BMI ≥30 kg/m2. Stručnjaci danas smatraju da već redukcija od 5-10% tjelesne mase omogućuje normalizaciju ovulacije i značajno povisuje uspješnost samog postupka u vidu poboljšanja stopa kliničkih trudnoća, živorođenosti i smanjenja stopa ranih pobačaja.

Kirurške metode odnose se na ona stanja koja zahtijevaju prethodnu kiruršku korekciju kao što su miomi, endometralni polipi, endometrioza, anomalije i/ili sinehije maternice, hidrosalpinks itd. Kako je riječ o invazivnim postupcima, s njima se ne brza ukoliko liječnik nije siguran da će operativni zahvat (histeroskopsko uklanjanje polipa, operacija mioma ili uklanjanje jajovoda, itd…) povećati šanse za trudnoću.

U zaključku, plodnost nije moguće povećati jednostavnim odlaskom u ljekarnu i kupnjom dodataka prehrani koje magistra preporuči, jer za veliku većinu tih dodataka prehrani nema dokaza da pomažu. Povećanje plodnosti zahtijeva trud, bio to gubitak tjelesne težine, prestanak pušenja, ili redovno vježbanje, a ponekad i operativni zahvat.

Podijeli: