Kako poboljšati spermiogram

Kako poboljšati spermiogram

Za razliku od jajnih stanica, kojih se konačan broj u reproduktivnom životu žene definira već za vrijeme intrauterinog razdoblja, te se na lošu rezervu jajnika više ne može utjecati, na nalaz spermiograma može se utjecati, posebno u mlađim skupinama muškaraca. Razlog za ovo je životni vijek spermija od dva i pol do tri mjeseca i njihovo stalno nadomještanje putem novog stvaranja u testisima.

KAKO POBOLJŠATI SPERMIOGRAM

Muškarci, situacija oko stvaranja spermija zapravo je vrlo jednostavna: potrebna im je vrlo precizna okolina za pravilan razvoj, što u najjednostavnijem prijevodu znači da testisi zahtijevaju vrlo specifičnu temperaturu za pravilan razvoj sjemena.

Danas se smatra da se čak i u situacijama narušene pravilne proizvodnje sjemena u medicinskim stanjima kao što su varikokele ili hormonalna neravnoteža, određenim promjenama životnih stilova i navika može utjecati na broj, pokretnost i morfologiju spermija. Samim time spermiogram možete najjednostavnije poboljšati sami uvođenjem određenih promjena u vaš život, što naravno iziskuje i određene napore, ali ne ključno i velike žrtve. Činitelji lošeg nalaza spermiograma gotovo su uvijek loši stilovi života kao što su pušenje, prekomjerna konzumacija alkohola, kod nekih muškaraca i lijekova i/ili droga (marihuane!), učestala vožnja biciklom te, paradoksalno, aktivno bavljenje sportom. Ukoliko se bavite uredskim poslom, češće šećite, a vezano uz tjelesnu aktivnost, otiđite ponekad na trčanje. Dajte svojim testisima prostora, ne nosite prečesto preusko donje rublje. Također, kao što smo već pisali, pazite što jedete: smanjeni unos masnoća i tzv. mediteranska dijeta povoljno utječu na kvalitetu sjemena.

ANTIOKSIDANSI I MINERALI

Uz to, sve više se spominje uloga različitih antioksidansa i minerala kao što su cink i selen u poboljšanju kvalitete sjemena. Iako oni ponekad stvarno pomažu, nemojte pretjerivati i uzimati više tableta nečega na dan, jer kombinacije lijekova u liječenju neplodnosti vrlo često nisu ispitane. Radije uzimite 1-2 tablete preparata antioksidansa na dan, a ostalo liječenje prepustite liječniku.

Pri tome je važno još jednom za napomenuti da nije realno očekivati da se izrazito loš nalaz spermiograma može značajno poboljšati bilo kojom od navedenih metoda, pri čemu se vas vaš liječnik zasigurno savjetovati, ali isto tako ponekad nažalost nema garancije da će se i oni blagi poremećaji uvijek otkloniti sa promjenom životnih navika i stilova.

Podijeli: