Ciljani odnosi

Ciljani odnosi

Ciljani odnosi ili tempirani odnosi su najlakši način na koji će neplodni par ostvariti trudnoću, ako je kod njih trudnoća na taj način moguća. Ovo znači da ciljanim odnosima vjerojatno neće ostvariti trudnoću parovi sa tubarnim faktorom neplodnosti (oštećeni jajovodi) ili teškim muškim faktorom (loš spemiogram), ali je trudnoća moguća kod parova koji su dovoljno mladi i gdje je problem izostanak ovulacije, blagi muški faktor, ili blaga endometrioza.

Ovo su istovremeno i razlozi zašto se netko upućuje na inseminaciju. Razlika između upućivanja na inseminaciju i ciljanih odnosa je samo u trajanju pokušaja ostvarenja trudnoće, jer ukoliko je prošlo više od godinu dana da par pokušava a imaju preko 30 godina nije etično i dalje pokušavati ostvariti trudnoću tempiranim odosima. Iznimka od ovoga mogu biti žene sa izostankom ovulacije, kod kojih se može pokušati ciljane odnose i tad, ali ne za dulje od par mjeseci.

Pacijenti gotovo uvijek žele ostvariti trudnoću u svom prirodnom ciklusu, bez ikakvih lijekova. Ovo nije mudro dopuštati, jer u prirodnom ciklusu oni pokušavaju i kod kuće, a nisu uspjeli, za što vjerojatno postoji razlog. Zato se pacijentima za ciljane odnose (pa i inseminaciju) često daju lijekovi, najčešće klomifen i letrozol, rjeđe gonadotropini, koji služe tome da se postigne kvalitetna, ponekad i višestruka ovulacija, koja podiže šansu za trudnoću u tom ciklusu.

Klomifen i letrozol se uzimaju u dozi od jedne do tri i više tableta na dan, obično navečer, a počinje se sa uzimanjem treći do peti dan ciklusa. Pacijentice je prvi mjesec uzimanja potrebno ultrazvučno pregledati, da ne bi imali odnose u slučaju da se razvije veliki broj folikula jer se tako povećava rizik višeplodne trudnoće. Kod tempiranih odnosa pacijentica može i ne mora vaditi krv, i može i ne mora dobiti injekciju HCG-a (obično Brevactide 5000 ili Ovitrelle), kako liječnik odluči.

U vrijeme kad pacijentica ima ovulaciju, odnose treba imati čim češće, jer će se sa većim brojem spermija podići šansa za trudnoću. Također, odnose se preporučuje imati prije ovulacije, jer su tad trudnoće češće nego nakon ovulacije. Test na trudnoću se radi najranije 14 dana nakon ovulacije. Crtica na testu bit će iznimno svijetla, jer i beta HCG kod ovakvih trudnoća sporo i polako raste.

Podijeli: