Spermiogram

Spermiogram

Iako je naizgled sve anatomski uredu, spolni odnosi su redoviti, ipak ne dolazi do željene trudnoće.  Vi i vaša partnerica ste par, koji svojim spolnim stanicama jednako doprinosi nastanku života. Zato oboje trebate obaviti pretrage (kod vas to je spermiogram ili analiza sjemena) kako bi liječnik na osnovu svih nalaza kao od kockica mozaika mogao stvoriti zaključak i uputiti vas što je najbolje za vas.

Da bi se postavila dijagnoza, smatra se da se nalaz spermiograma treba ponoviti dva puta, u razmaku od 3 mjeseca, jer je dva i pol do tri mjeseca životni ciklus spermija. Nalazi spermiograma će se svakako razlikovati, ali nije za očekivati da će ekstremno dobri nalazi postati vrlo loši, i obrnuto.

Ukoliko ste imali visoku temperaturu, uzimali lijekove ili bili izloženi nepovoljnim životnim uvjetima, za očekivati je da će nalaz spermiograma biti lošiji jer na stvaranje spermija utječu stresni uvjeti.

Ako ste spremni loše životne navike (pušenje, alkohol, zlouporaba lijekova i droga) i životne navike koje utječu na kvalitetu sjemena (dugotrajne vožnje biciklom, nošenje uskog donjeg rublja, rad u ekstremnim temperaturnim uvjetima) promijeniti, trebat će najmanje tri mjeseca kako bi se promjena mogla uočiti na spermiogramu. Čak i tad, nema garancije da će spermiogram biti bolji, pa nemojte biti jako razočarani ako vaš trud u poboljšanju nalaza nije nagrađen.

Podijeli: