Što se zbiva u laboratoriju za IVF?

Što se zbiva u laboratoriju za IVF?

U laboratoriju za IVF se spolne stanice (jajne stanice i sjeme) pripremaju za oplodnju.

Nakon davanja uzorka, sjeme se pročišćava i koristi ili za postupak inseminacije ili za jedan od postupaka izvantjelesne oplodnje.

Jajne stanice koje dobijemo aspiracijom folikula mogu se oploditi metodom klasičnog IVF (in vitro fertilization) postupka ili metodom ICSI (intracytoplasmic sperm injection).

IVF je jednostavnija metoda pri kojoj se u hranilište s jajnim stanicama dodaju pročišćeni pokretni spermiji. Ova metoda je “prirodnija” ali ima niži postotak oplodnje od metode ICSI.

ICSI je metoda pri kojoj se u jajnu stanicu izravno unosi spermij. Djeca začeta ovom metodom imaju nešto višu stopu malformacija (otprilike za 1 promil). Treba naglasiti da pacijenti kojima je potreban ICSI pripadaju skupini težih oblika muške neplodnosti, pa se smatra da se povećana stopa malformacija može pripisati uzroku neplodnosti, a ne metodi ICSI.

Nakon što se učini IVF ili ICSI i stanice spoje sa sjemenom, 24 sata kasnije se provjerava da li je došlo do oplodnje. To računamo kao prvi dan stanične kulture.  Ako je došlo do oplodnje, embriotransfer može biti drugi ili treći dan kada se vraćaju rani zameci, četvrti dan, odnosno peti ili šesti dan stanične kulture kada se vraćaju blastociste.

U pravilu razvoj zametaka se provjerava jednom dnevno. Vrlo je važno sa zamecima postupati oprezno. Kad ostanete trudni bez medicinske pomoći, nitko ne zaviruje u trbuh par puta dnevno da vidi što se zbiva. Tako treba postupati i sa zamecima. U svim inkubatorima postoje posebne pregrade koje sprečavaju promjenu atmosfere kada se inkubator otvara.

Pacijenti često pitaju ima li smisla pustiti zametak do petog dana, jer su čuli da su zameci stari pet dana kvalitetniji i da je njihova šansa za trudnoću veća. To je istina, svatko od nas rođenih je prošao stadij petodnevnog zametka. Međutim, ne možemo isključiti mogućnost da su neki od nas bili osjetljiviji, i da bi nam u inkubatoru bili lošiji uvjeti nego u trbuhu. Zato se savjetuje kod manjeg broja zametaka vraćanje ranije jer im je kod majke ipak najbolje.

Podijeli: