Iz kojeg će pokušaja uspjeti IVF postupak (uspješnost)

Iz kojeg će pokušaja uspjeti IVF postupak (uspješnost)

Pacijente uvijek zanima iz kojeg pokušaja će uspjeti IVF postupak. Jednostavan odgovor bi bio “iz prvog”, “iz drugog”, “šansa u prvom je 33% a u drugom 23%”, i slično, ali statistike i radovi na koje ćemo se pozvati u ovom tekstu ne odražavaju današnje moderno vrijeme i takozvanu “kumulativnu” uspješnost, jer se o njoj govori tek odnedavno.

Kumulativna uspješnost bi označavala zbrojenu uspješnost jednog punog stimuliranog postupka, odnosno svih embriotransfera iz jedne stimulacije ovulacije. Današnje stimulacije, naime, stvaraju višak zametaka koje je moguće kriopohraniti, i iz kojih je i naknadna uspješnost vrlo visoka. Konkretni podaci o ovome su samo sporadični, pa je teško reći iz kojeg pokušaja će uspjeti IVF, jer još nije dogovoreno kako se broji ako žena ostane trudna iz zamrznutih zametaka iz prvog IVF postupka, ako je prvi embriotransfer sa svježim zamecima bio neuspješan.

Zato u ovom tekstu možete pročitati nešto starije podatke, u kojima se spominje kolike su šanse za ostvarenje trudnoće i poroda u prvom, drugom i svakom sljedećem pokušaju IVF-a, ovisno o dobi žene, a bez spominjanja zamrznutih zametaka.

2012. godine objavljena je studija koja je zaključila da će 74,6% pacijenata uspjeti ostvariti trudnoću u prva tri IVF postupka ako su mlađe od 40 godina. Žene stare između 41 i 42 godine imat će 27,8% šanse da ostvare tudnoću u prva tri pokušaja, a ova šansa dalje pada na 11,3% u žena od 43 godine i starijih. Međutim, vremena su se promijenila od tad i danas smatramo da je šansa nešto veća zbog napretka u laboratorijskim tehnologijama, lijekovima koji se koriste, te dijagnostici.

Ženama starijim od 43 godine, mada mogu pokušati postupak sa vlastitim stanicama ako imaju redovne menstruacije, preporučuje se donacija jajne stanice zbog iznimno male šanse za porod sa vlastitim jajnim stanicama. Zbog vrlo dobrih IVF laboratorija u današnje vrijeme ove žene uspiju ostvariti trudnoću, međutim najčešće ne i porod. Šansa za trudnoću sa doniranim jajnim stanicama ne ovisi o dobi primateljice, nego donatorice, pa je šansa za trudnoću u tri postupka između 79,6% i 83,9%, te je i za porod vrlo visoka.

Šansa za porod s vlastitim jajnim stanicama, prema jednoj studiji objavljenoj u JAMA-i, iznosi 32% u prvom IVF pokušaju u žena mlađih od 40 godina, 12% od 40-42 godine, i manje od 4% u starijih od 43 godine.

U zaključku, prema današnjim statistikama uspješnosti, sva relevantna udruženja u mlađih žena preporučuju bar 3 IVF postupka prije odustajanja od liječenja neplodnosti. Nakon trećeg pokušaja sve manji i manji broj parova uspjeva s vlastitim stanicama, bez obzira na dob, pa svaki par za sebe mora odlučiti kad treba biti kraj.

Podijeli: