Naslovna | ČLANCI | PCOS i anovulacija

Sindrom policističnih jajnika i anovulacija

Usporedba svježih i krioembriotransfera kod žena sa PCOS

Sindrom policističnih jajnika i anovulacija

U jednom od najcjenjenijih časopisa na svijetu, The New England Journal of Medicine, u kolovozu ove godine objavljen je članak pod naslovom Fresh versus Frozen Embryos for Infertility in the Polycystic Ovary Syndrome.

 

Šest tjedana vježbanja i dijete povećavaju šansu za trudnoću u žena sa sindromom policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika i anovulacija

Mada je taj tip liječenja najnepopularniji, već dugo se pretpostavlja da je jedini pravi način za uspostavljanje ovulacije u pretilih žena sa sindromom policističnih jajnika promjena životnih navika, koja uključuje dijetu i vježbanje. Istraživanje objavljeno u časopisu Human Reproduction proučilo je utjecaj ovakvih intervencija ukoliko se provode samo 6 tjedana.

 

Operativno i medikamentozno liječenje neplodnosti kod PCOS jednako uspješno

Sindrom policističnih jajnika i anovulacija

Klomifen se u žena sa PCOS koristi preko 50 godina, međutim dio žena bit će rezistentan na klomifen. Metformin se koristi odnedavno, i preporuča se kao dodatak terapiji u žena rezistentnih na klomifen, jer se time u nekih žena rezistencija poništava.

 

Sindrom hiperstimulacije jajnika (OHSS) češći kod žena sa policističnim jajnicima

Sindrom policističnih jajnika i anovulacija

Kako je već na ovim stranicama spomenuto, postoji razlika između žena koje imaju sindrom policističnih jajnika (koji je karakteriziran policističnim jajnicima na ultrazvuku i/ili neredovitim menstruacijama; te znakovima viška muških spolnih hormona), i žena koje imaju samo nalaz policističnih jajnika na ultrazvuku. Za ove druge se smatra da nemaju povišen rizik za neplodnost, pretilost, karcinom endometrija, dijabetes, i ostalo što se veže uz sindrom policističnih jajnika (PCOS).

 

Velik rizik za depresiju kod PCOS

Sindrom policističnih jajnika i anovulacija

Žene sa sindromom policističnih jajnika (PCOS) imaju depresiju puno češće nego žene koje nemaju taj sindrom, javljaju istraživači. Međutim, nisu mogli dokazati nikakve socio-demografske, kliničke ili biokemijske specifičnosti koje vežu PCOS uz depresiju. Specijalisti iz Kolkate  u Indiji identificirali su dvije grupe žena za istraživačku studiju: 117 žena sa dijagnozom PCOS i usporednu grupu od 84 žene na redovnom ginekološkom pregledu. Sve su žene ispunile standarizirani upitnik (Primary Care Evaluation of Mental Disorders Patient Health Questionnaire 9 (PHQ-9)) i bile podvrgnute mjerenjima i testovima. Prema rezultatima PHQ-9 upitnika, 64.1 % žena sa PCOS ispunilo je dijagnostičke kriterije za depresiju. Ovo je značajno više nego u usporednoj grupi (vjerojatnost 5.7; 95 % interval pouzdanosti  3.1-10.7, p < 0.0001).

 

Pratite nas na facebooku

Brza pretraga