Naslovna | DOKTORI ODGOVARAJU | Biopsija testisa

Biopsija testisa

Pitajte doktora

Pitao/la: laki

Poštovani, moj muž i ja radimo na djetetu cca. dvije godine.Ove godine u 9 mj. rađen je prvi spermiogram koji je pokazao dg.kryptozoospermija, gdje je nađeno 5 spermija. Nakon toga obavili smo pregled urologa,nalaze hormona, i briseve uretre i ejakulat bakteriološki i sve je b.o.

E sad nas taj isti urolog šalje na biopsiju testisa.Pa mene zanima da li se mogu uciniti još kakve pretrage prije biopsije i da li se moze uci u postupak s takvom dg? p.s. 27.12. idemo na ponavljanje spermiograma. Hvala unaprijed na odgovoru


Odgovorila: prim.dr.sc.Romana Dmitrović

Poštovana, iako je ovo prvenstveno pitanje za specijalista urologa, pokušat ću vam odgovoriti. Kad je nalaz spermiograma loš, a hormoni muškarca uredni, urolozi predlažu biopsiju testisa koja će pokazati ima li u tkivu testisa vašeg supruga zdravih spermija. Ako ima, to se tkivo može zamrznuti i ti spermiji koristiti u postupku potpomognute oplodnje. Naravno, biopsiju treba raditi u ustanovi koja se bavi potpomognutom oplodnjom, i u suradnji sa biologom-embriologom koje će to tkivo odmah pregledati i zamrznuti. Nekad se umjesto biopsije predlaže punkcija epididimisa, koja je nešto manje invanzivan zahvat a može odgovoriti na isto pitanje, ima li u tkivu testisa zdravih spermija. Spermiji dobiveni punkcijom, međutim, ne mogu se spremiti i koristiti kasnije, nego se punkcija epididimisa radi u vrijeme punkcije žene, radi oplodnje dobivenih jajnih stanica. Ukoliko vaš urolog smatra da se kod vašeg supruga proizvode spermiji, pitajte ga i za mogućnost punkcije testisa u samom postupku potpomognute oplodnje, i misli li on da bi to imalo smisla.

| Ispis | E-mail

Postavite pitanje | Sva pitanja
Na pitanja odgovaraju: 
prim.dr.sc. Romana Dmitrović, prim.dr.sc. Vladimir Šparac, dr. Martina Bračun

Pratite nas na facebooku

Brza pretraga