Naslovna | Prije začeća | Ovulacija

Ovulacija

Prije začeća

Sredinom ciklusa počinje naglo rasti LH, a ovulacija se zbiva oko 36 sati poslije početka njegovog porasta. LH dovodi do finalnog sazrijevanja jajne stanice i potiče sintezu progesterona unutar folikula. Prvi dio ciklusa je onaj prije ovulacije, i zove se proliferacijski (proliferacija znači rast; a u to vrijeme rastu i folikuli, i nivo hormona, i debljina sluznice maternice). Prva faza ciklusa zove se još i folikularna faza.

Drugi dio ciklusa zove se lutealna (po žutom tijelu, corpus luteum) ili sekrecijska faza.Kod ovulacije prska stijenka vodećeg folikula, koji je tad već veličine 22-28 mm, i jajna stanica se izbacuje u jajovod. Ukoliko je u jajovodu čekaju spermiji, jajna stanica može biti oplođena.

Neke žene osjećaju ovulaciju, po mukloj boli u donjem trbuhu, a ponekad i po slabom krvarenju koje se zna javiti. Kako kod ovulacije prsne stijenka folikula, i rijetkim slučajevima ona može prsnuti točno na mjestu krvne žile te dovesti do krvarenja. Ovo izaziva jače simptome – krv se može skupljati u trbuhu pa se javlja tzv. peritonealni nadražaj (bol, nagon na povraćanje), ili u jajniku, što također izaziva bol zbog povećanja jajnika. Većina ovih slučajeva završava dobro, krvarenje stane, i nema potrebe za medicinskom intervencijom.

Komentari 

 
#2 MIci 2011-07-12 18:50
danas sm radila beta hcg rezultat je 0,100 što to treba da znači????????????????
 
 
#1 TINA 30 2010-10-17 17:49
pijem duphaston evo nekih tjedan dana i danas sam dobila tamnosmeđi čokoladni iscjedak,i sad ne znam da li da i dalje pijem tablete ili ne?
 

| Ispis | E-mail

Pratite nas na facebooku

Brza pretraga