Naslovna | NOVOSTI | Jajne stanice | Zasada još nije moguće prepoznati kvalitetne jajne stanice

Zasada još nije moguće prepoznati kvalitetne jajne stanice

Jajne stanice

U časopisu Human Reproduction Update je nedavno objavljen pregledni članak Laure Rienzi i suradnika, o morfološkim karakteristikama jajnih stanica koje se dobiju u postupku stimulacije ovulacije za IVF/ICSI. Kako autori naglašavaju, selekcija jajnih stanica samo na osnovu njihovog izgleda bi mogla biti jako važna, pogotovo u zemljama gdje zakonske restrikcije onemogućuju inseminaciju svih jajnih stanica u svježem ciklusu.


Sistematskim pregledom literature autori su pronašli 50 studija koje su se bavile morfološkim karakteristikama jajne stanice, i posljedičnom uspješnošću postupka potpomognute oplodnje. Proučavane morfološke karakteristike bile su zona pelucida, oblik polarnog tjelešca, oblik jajne stanice itd. Nažalost, niti jedna od navedenih karakteristika nije se u više studija pokazala važnom u predviđanju daljnje oplodnje te jajne stanice i ukupne uspješnosti IVF postupka.

U zaključku, analiza 50 studija dala je kontradiktorne rezultate, i nije podržala uvriježeno mišljenje o "dobrim" i "lošim" jajnim stanicama i njihovoj sposobnosti za oplodnju. Kako se izbor jajne stanice za inseminaciju u određenim situacijama može pokazati važnim, potrebna su intenzivnija i koordiniranija istraživanja, jer će odabir jajne stanice samo na osnovu izgleda još neko vrijeme ostati jedina mogućnost za većinu IVF centara.

9.8.2010.


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

| Ispis | E-mail

Pratite nas na facebooku

Brza pretraga