Naslovna | NOVOSTI | Jajne stanice | Stopa trudnoća jednaka kod svježih i zamrznutih jajnih stanica

Stopa trudnoća jednaka kod svježih i zamrznutih jajnih stanica

Jajne stanice

Zamrzavanje jajnih stanica alternativno je rješenje za situacije u kojima postoje zakonska ograničenja zamrzavanja zametaka (kao odnedavno u Hrvatskoj) ili etičke dileme samog para oko zamrzavanja zametaka. Također, postoji mogućnost da se vitrifikacijom jajnih stanica mlade osobe produži njen reproduktivni vijek, u slučaju ozbiljnih bolesti koje sprečavaju trudnoću ili odgađanja prve trudnoće zbog drugih razloga.
Dvije se tehnike koriste za zamrzavanje jajnih stanica, tzv. sporo zamrzavanje (slow freezing) i vitrifikacija. Kako tehnika napreduje, danas se sve više smatra da vitrifikacija ima prednost pred sporim zamrzavanjem, u smislu veće stope trudnoća.

Postoji i nekoliko tehnika vitrifikacije, a nedavno je u časopisu Human Reproduction objavljena studija Almodina i suradnika u kojoj je korištena tzv. Vitri-ingá metoda vitrifikacije. Uspoređeni su rezultati žena kod kojih su korištene jajne stanice odmrznute ovom metodom i žena koje su bile u svježem ciklusu IVF-a.

U grupi 1, u svježem ciklusu, uključeno je 79 pacijentica, a u grupi 2, sa vitrificiranim jajnim stanicama, uključeno je 46 žena. Vitrificirane jajne stanice su preživjele u 84,9% slučajeva, a nije bilo statističke razlike između jedne i druge grupe u stopi implantacije (21,3% i 14,9%), mada je ta razlika bila blizu statistički značajne (p=0,08).

Autori zaključuju da je korištenje ove metode vitrifikacije jajnih stanica obećavajuće. Navode da se grupe u studiji ipak ponešto razlikuju – pacijentice u grupi 1 imale su veću šansu za trudnoću jer im je to uglavnom bio prvi pokušaj IVF-a, međutim smatraju da je ova razlika izjednačena time što su pacijentice iz grupe 2 imale veću šansu time što nisu bile stimulirane taj ciklus.


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

| Ispis | E-mail

Pratite nas na facebooku

Brza pretraga