Naslovna | NOVOSTI | Jajne stanice | Vitrifikacija jajnih stanica bolja od sporog zamrzavanja

Vitrifikacija jajnih stanica bolja od sporog zamrzavanja

Jajne stanice

Danas se u svijetu koriste dvije metode za zamrzavanje jajnih stanica, takozvana vitrifikacija (kod koje se jajne stanice ne odmrzavaju nego zagrijavaju za ponovnu upotrebu) i sporo zamrzavanje (kod koje se jajne stanice odmrzavaju). Istraživači iz Brazila su u studiji objavljenoj u časopisu Fertility Sterility usporedili ove dvije metode, i došli do zaključka da je metoda vitrifikacije bolja. 


U istraživanju je sudjelovalo 230 žena, kod kojih je vitrificirano ili sporo zamrznuto minimalno 9 jajnih stanica. 78 žena koje nisu ostale trudne u svježem ciklusu stimulacije došlo je ponovo, i u njih 30 su oocite odmrznute, a u 48 zagrijane.
Vitrificirane jajne stanice, u odnosu na zamrznute jajne stanice, statistički su imale bolji postotak preživljenja (81% naspram 67%), bolju stopu oplodnje (77% naspram 67%), veću stopu biokemijskih trudnoća (46% naspram 17%) i kliničkih trudnoća po ciklusu (38% naspram 13%) i jajnoj stanici (5,2% naspram 1,7%). Spontanih pobačaja bilo je statistički podjednako (1,2% naspram 4,18%).
Njihovi rezultati sugeriraju da je vitrifikacija jajnih stanica superiorna sporom smrzavanju jajnih stanica u smislu ostvarenja trudnoće.
15.4.2010.

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

| Ispis | E-mail

Pratite nas na facebooku

Brza pretraga