Naslovna | NEPLODNOST | Uzroci neplodnosti

Uzroci neplodnosti

Uvod

Uzroci neplodnosti

Uzroka neplodnosti je jako puno, ali su neki češći od drugih, tako da će o njima biti najviše riječi u tekstovima na ovoj stranici. Problem koji dovodi do neplodnosti je u oko 50% slučajeva kod žene, a u oko 50% slučajeva u muškarca, iako postoje i preklapanja pa imamo tzv. udruženi faktor neplodnosti, te idiopatsku (neobjašnjenu) neplodnost, kod koje sadašnjim metodama ne možemo naći razlog neplodnosti.

 

Amenoreja

Uzroci neplodnosti

Amenoreja, ili potpuni izostanak menstruacije, je simptom, a ne bolest. Iza ovog simptoma može stajati mnoštvo uzroka, a pronalazak uzroka amenoreje je jedan od težih zadataka s kojim se može susresti ginekolog. Ipak, najčešće su razlozi jednostavni.
U žene koja je imala redovite ili neredovite menstruacije, amenorejom smatramo izostanak menstruacije u trajanju od 6 mjeseci. U djevojčice koja još nije dobila menstruaciju, amenorejom smatramo nepojavljivanje prve menstruacije (menarche) do 14-te godine, ako nema razvijenih sekundarnih spolnih osobina (dlačice pod pazuhom i na spolovilu, rast dojki), ili do16-te godine, ako su sekundarne spolne osobine razvijene.
Uzroci amenoreje mogu biti

  1. poremećaji u istjecanju menstrualne krvi, najčešće problemi sa maternicom i rodnicom
  2. poremećaji jajnika
  3. poremećaji prednje hipofize
  4. poremećaji hipotalamusa

 

Prirođene anomalije

Uzroci neplodnosti

Prirođeni poremećaji građe, odnosno anomalije ženskih spolnih organa su česti. U fetalno doba, u ženskog se ploda moraju razviti i spojiti tzv. Müllerovi kanali, iz kojih nastaje maternica, rodnica, i jajovodi. Dva parna Müllerova kanala razvijaju se u strukture ženskog spolnog sustava: jajovode, maternicu, vrat maternice i gornje dvije trećine rodnice. Jajnici i donja trećina rodnice razvijaju se iz drugih struktura. Ukoliko dođe do greške kod toga razvijanja ili spajanja, žensko dijete bit će rođeno sa anomalijom. Anomalije mogu dovesti do neplodnosti, smanjene plodnosti, menstrualnih poremećaja, ponavljanih spontanih pobačaja, prijevremenih poroda, ili rađanja mrtve djece; ali najčešće ne uzrokuju probleme. Nađu se u 1-3% svih žena, a mnoge žene koje imaju prirođenu grešku maternice niti ne znaju za to ako ne utječe na oplodnju, razvoj djeteta i porođaj.

Postoji više tipova anomalija Müllerovih kanala:
1. hipoplazija/ageneza - potpun izostanak razvoja maternice i njena vrata (ageneza) ili njihov nepotpun razvoj (hipoplazija). Najčešći oblik je Küster-Rokitansky sindrom kod kojeg nije razvijena maternica ni gornji dio rodnice. Pacijentice s ovim sindromom zbog neimanja maternice nemaju mogućnost trudnoće, no budući su jajnici razvijeni te žene mogu ostvariti majčinstvo uz pomoć surogat majke.

 

Sindrom policističnih jajnika

Uzroci neplodnosti

Sindrom policističnih jajnika (PCOS – polycystic ovary syndrome) je kronično stanje karakterizirano neredovitim menstruacijama, a nekad i viškom muških hormona (androgena) koji mogu uzrokovati pojačanu dlakavost, akne, ili gubitak kose. Važno je razlikovati sindrom (PCOS), u kojem uvijek postoji višak muških spolnih hormona, od nalaza policističnih jajnika na ultrazvuku (PCO – polycystic ovaries), koji sami po sebi nisu opasni.
Znaci i simptomi PCOS-a često počnu u vrijeme puberteta, ali u nekih žena tek u odraslo doba. Žene često imaju manje od 6-8 menstruacija godišnje, i različito ispoljene znake viška muških hormona. Pojačana dlakavost muškog tipa, to znači dlačice na obrazima, bradi, prsima ili trbuhu, je česta. Od žene do žene slika se razlikuje – nekima su problem akne, nekima pojačana dlakavost, nekima neredovite menstruacije.

Česti su i drugi problemi – žene sa PCOS-om su često pretile i/ili neplodne. Neplodnost je uzrokovana neredovitim ovulacijama, odnosno neotpuštanjem jajašca u vrijeme kad bi trebala nastupiti ovulacija. Često ove pacijentice moraju potražiti pomoć doktora da bi zanijele. Problem koji se ne vidi, a najčešće je uzrok policističnih jajnika, je takozvana inzulinska rezistencija, odnosno slab učinak inzulina kojeg pacijentica proizvodi u povišenoj količini.

 

Muški faktor

Uzroci neplodnosti

I u današnje vrijeme uobičajeno se smatra da je neplodnost ženski problem, mada se sve više i više suočavamo sa muškim faktorom kao uzrokom neplodnosti. Danas se smatra da je u 30% slučajeva uzrok neplodnosti muški, a još u dodatnih 20-30% udruženi, i muški i ženski. Srećom, postoje metode liječenja i teških oblika muške neplodnosti.

Procjena plodnosti muškarca radi se uzimanjem uzorka sjemena (spermiograma). Problemima muške neplodnosti bavi se liječnik specijalist za muški spolni sustav, androlog.

Normalne vrijednosti analize muškog sjemena (ejakulata) su volumen 1-5 ml, pH 7,3-8,3, koncentracija više od 20 milijuna/ml, pokretljivost više od 40% i broj normalnih spermija više od 40%.

Razlikujemo razne stupnjeve muške neplodnosti:

 

Oštećeni jajovodi

Uzroci neplodnosti

Mjesto oplodnje, odnosno susreta spermija i jajne stanice, je jajovod. Ukoliko je on oštećen, do trudnoće ili neće doći, ili će se desiti ali oplođeni zametak neće stići do maternice pa će nastati vanmaternična trudnoća. U opasnosti od oštećenja jajovoda su žene koje su imale:

  • upalnu zdjeličnu bolest – upalu jajnika ili jajovoda, ili tihu klamidijalnu infekciju
  • kirurški zahvat blizu jajovoda
  • vanmaterničnu trudnoću (rizik ponavljanja vanmaternične trudnoće u jedne pacijentice je 10%)
  • endometriozu
  • pobačaj
  • unutarmaternični uložak

 

Endometrioza

Uzroci neplodnosti

Endometrioza je kronična ginekološka bolest kod koje se stanice sluznice maternice nalaze van maternice (najčešće u trbuhu, ali i u svim drugim tkivima i organima). Kako su ove stanice osjetljive na djelovanje hormona, u trbuhu se ponašaju isto kao i u maternici, rastu i krvare, što može uzrokovati kroničnu bol i stvaranje ožiljaka i priraslica. Uzrok endometrioze je još uvijek nepoznat. Postoji mnogo teorija nastanka, od kojih je najprihvaćenija teorija retrogradne menstruacije – u vrijeme menstruacije menstrualna krv izlazi ne samo van, nego i kroz jajovode u trbušnu šupljinu.

Smatra se da oko 10-15% svih žena u dobi od 16-40 godina ima endometriozu. Najčešći simptom su bolovi, u vrijeme ovulacije, menstruacije, i odnosa, kronična zdjelična bol, te bol kod mokrenja ili pražnjenja crijeva. Simptomi su i nepravilna, dugotrajna, obilna krvarenja, te neplodnost.

 

Dob žene

Uzroci neplodnosti

U današnjem modernom vremenu jedan od najvažnijih razloga neplodnosti je dob žene. Žena se rađa s definiranim brojem jajnih stanica (1-2 milijuna). Od tada se one samo troše i ne mogu se obnavljati. Proračunato je da se za svaku od 400 ovulacija u životu žene, na neprestani probir utroši oko 2000 jajnih stanica. U svakom prirodnom menstrualnom ciklusu započinje sazrijevati 30-tak folikula i jajnih stanica. Od njih se za ovulaciju odabere samo jedna, a ostale propadnu. Ako je žena starija od 38 ili 40 godina, stanica je sve manje a probir je sve teži. Preostale su naime jajne stanice koje u 50-80% slučajeva imaju degenerativne promjene kromosoma i aneuploidije, što je i razlog zašto su u ovoj dobnoj skupini pobačaji češći.

Ipak današnji principi IVF-a daju puno bolju šansu za trudnoću žene oko 40 godina starosti, ukoliko im je rezerva jajnika zadovoljavajuća. Uspjeh IVF-a u starije žene ovisi o folikularnoj rezervi jajnika. U novije vrijeme ova se rezerva utvrđuje mjerenjem razine AMH (antimilerijanskog hormona) u krvi, koji daje realniju sliku o rezervi jajnika nego je daje mjerenje razine FSH estradiola i inhibina u krvi. Također se ultrazvukom može odrediti broj antralnih folikula (AFC, antral follicle count).

 

Pratite nas na facebooku

Brza pretraga