Naslovna | NEPLODNOST | Prije začeća

Prije začeća

Uvod

Prije začeća

U najnormalnijim prirodnim uvjetima plodnost je žene niska. Fekundabilnost je vjerojatnost ostvarivanja trudnoće u jednom menstruacijskom ciklusu i kod normalnih parova iznosi oko 25%. To znači da ukoliko zdrav mladi par ima odnos točno na ovulaciju, šansa da žena zatrudni je svega 25%. U žene starije od 40 godina fekundabilnost je 4-5%.

I kad žena zatrudni, 50-60% tih trudnoća će završiti vrlo rano, takozvanom biokemijskom trudnoćom (trudnoćom kod koje je povišen hormon trudnoće u krvi, ali se trudnoća odmah prestane dalje razvijati i razina ovog hormona pada). Kako se danas zna da veliki postotak ranih trudnoća propada, od fekundabilnosti treba razlikovati fekunditet koji je vjerojatnost rađanja živog djeteta po jednom menstruacijskom ciklusu, što iznosi tek oko 10% i zbog čega čovjek ima najslabiju sposobnost prokreacije u prirodi.

Ukoliko se trudnoća nastavi dalje razvijati, šansa za rani spontani pobačaj (prije 12-og tjedna trudnoće) je 10-15%. Nakon 12-tog tjedna trudnoće pobačaji su rijetki, i trudnoća obično završava rađanjem djeteta u terminu.

 

Menstruacija

Prije začeća

Menstruacija ili mjesečnica je mjesečno krvarenje iz maternice, a predstavlja ljuštenje sluznice maternice pod utjecajem hormona koji se stvaraju u tijelu žene. Hipotalamus luči GnRh, oni potiču hipofizu na lučenje FSH i LH, a oni jajnik na lučenje estrogena i progesterona. Ženske spolne stanice ili jajašca se nalazi u jajnicima, i troše se od puberteta sve dok se sve ne potroše, kad žena ulazi u menopauzu. Svaki mjesec  u jajniku, pod utjecajem hormona, počinje rasti 10-tak najboljih folikula. Samo će jedan nastaviti rasti poslije 7-og dana ciklusa, i taj će taj mjesec ovulirati.

Nakon ovulacije jajnu će stanicu prihvatiti jajovod, a folikul će se pretvoriti u žuto tijelo koje počinje proizvoditi progesteron. Ukoliko se u jajovodu baš u trenutku ovulacije nalaze spermiji može doći do oplodnje, a ako ne, jajna će stanica nastaviti svoj put prema maternici. 7 dana nakon ovulacije žuto će tijelo dobiti signal da nije došlo do oplodnje i počet će propadati, kao i jajna stanica. To će dovesti do smanjenja lučenja estrogena i progesterona, pa sluznica maternice, koja tijekom ciklusa jako naraste pod djelovanjem hormona, neće više imati dovoljno energije za daljni rast i održavanje postojećeg.

 

Ovulacija

Prije začeća

Sredinom ciklusa počinje naglo rasti LH, a ovulacija se zbiva oko 36 sati poslije početka njegovog porasta. LH dovodi do finalnog sazrijevanja jajne stanice i potiče sintezu progesterona unutar folikula. Prvi dio ciklusa je onaj prije ovulacije, i zove se proliferacijski (proliferacija znači rast; a u to vrijeme rastu i folikuli, i nivo hormona, i debljina sluznice maternice). Prva faza ciklusa zove se još i folikularna faza.

 

Utvrđivanje ovulacije

Prije začeća

Ovulaciju se može detektirati nizom metoda, od kojih je neke moguće provoditi i u kući, bez pomoći liječnika.

Kalendarska metoda

  • Temelji se na praćenju trajanja dužine menstruacijskog ciklusa. Ukoliko su ciklusi pravilni, smatra se da ovulacija nastupa oko 14 dana prije menstruacije, te se prema tome može izračunati vrijeme ovulacije. Ukoliko ciklus jako varira, metoda se ne može koristiti. Odnose treba imati 3-4 dana prije i 1-2 dana poslije ovulacije

Mjerenje bazalne temperature (BT)

  • Tjelesnu temperaturu potrebno je mjeriti svakodnevno nakon jutarnjeg buđenja, u približno isto vrijeme. Ovulacija nastupa uglavnom dan prije prvog porasta temperature koji iznosi oko 0,5 stupnja Celsiusa. Odnose treba imati 3-4 dana prije i dan poslije porasta temperature. Danas je ova metoda napuštena, jer daje nejasne i teško razumljive rezultate, te predstavlja velik stres za par koji pokušava zanijeti

Promatranje cervikalne sluzi (Billingsova metoda)

 

Psihologija

Prije začeća

Većini parova koji se suoče sa dijagnozom neplodnosti nepoznati su fizički, psihološki i financijski zahtjevi koje će liječenje postaviti pred njih, čime savjetovanje neplodnog para postaje važan čimbenik eventualnog konačnog uspjeha. Uloga liječnika time nije samo određivanje optimalnog puta obrade i liječenja neplodnosti, nego i usmjeravanje pacijenata koji se svakodnevno susreću sa osjećajima bijesa, nemoći, krivnje, depresije i pritiskom sredine i obitelji. Osim podrške koju neplodnom paru pružaju njihov obiteljski liječnik, primarni ginekolog i reproduktivni endokrinolog, često je neprocjenjiva pomoć drugih neplodnih parova na internetskim forumima.

Određenim skupinama pacijenata moguće će biti potrebna i pomoć psihologa. Najčešće će to biti pacijenti koji bilo doniraju bilo primaju jajnu stanicu, sjeme ili zametak, koji se odlučuju za surogat-majku ili usvajanje djeteta, u teškoj depresiji ili sa otprije poznatom psihijatrijskom dijagnozom, homoseksualni parovi ili parovi kojima je zbog osobnih bolesti ili bolesti u obitelji potrebno genetsko savjetovanje.

Prvi razgovor sa neplodnim parom treba biti usmjeren edukaciji u cilju povećanja njihove šanse za trudnoću.

 

Odnosi

Prije začeća

Pojedini parovi nisu svjesni da nemaju odnose dovoljno često, ili u pravo vrijeme. Danas se smatra da radi smanjenja psihološkog pritiska na par nije neophodno imati odnose točno u vrijeme ovulacije, nego je dovoljno ih imati svaka 2-3 dana tijekom ciklusa, pa se u roku od par mjeseci pogodi ovulacija i desi trudnoća. Ipak, korisno je znati kada i kako nastupa ovulacija.

Ciklus žene se računa od prvog dana jedne do prvog dana druge menstruacije. Ovulacija je trenutak kada jajnik (točnije folikul u kojem raste jajna stanica) izbaci jajnu stanicu, koja samo u slijedeća 24 sata može biti oplođena. Jajna stanica živi 24 sata, a spermiji do 3 dana, i ta 4 dana su JEDINO vrijeme tijekom mjeseca kada žena može zanijeti. U žena koje imaju redovne cikluse, ovulacija prilično pouzdano nastupa 14 dana prije slijedećeg krvarenja (znači, 28-dnevni ciklus – oko 14-og dana, 32-dnevni ciklus – oko 18-og dana, 25-dnevni ciklus – oko 11-og dana; itd...), iako i od toga ima odstupanja. Shodno tome, dani kad treba imati odnose su 11-16-ti (28-dnevni ciklus), 15-20-ti (32-dnevni ciklus), 8-13-ti (25-dnevni ciklus), itd... Žene koje nemaju redovne menstruacije na ovo ne mogu računati, i trebaju im drugi mehanizmi izračuna ovulacije, ukoliko je ima.

 

Anovulacija i PCOS

Prije začeća

Izraz menstruacijski ciklus se odnosi na razdoblje od prvog dana menstruacijskog krvarenja do nastupa sljedeće menstruacije, a normalno traje od 21-36 dana. Dužina krvarenja od 3-7 dana je normalna. Negdje u sredini takvog ciklusa dolazi do ovulacije. Većina žena koje imaju ovako pravilne mjesečne cikluse, bolne menstruacije i premenstrualni sindrom (napetost dojki, bol u donjem dijelu trbuha ) imaju i ovulaciju. 5% takvih žena ipak ima anovulacijske cikluse (cikluse u kojima nema ovulacije), kao i većina žena sa neredovitim i produženim ciklusima uz obilna, nepravilna i bezbolna krvarenja.

 

Pratite nas na facebooku

Brza pretraga