IVF i ICSI

Metode potpomognute oplodnje

Nakon punkcije partner će dati uzorak sjemena, a biolog pregledati sjeme i prema kvaliteti odlučiti da li će se jajne stanice oploditi metodom IVF-a ili ICSI-a. Metoda ICSI se predlaže u slučaju teže neplodnosti muškarca ili prethodnih neuspjelih fertilizacija.

Kod većine parova metoda liječenja odabrat će se već ranije, no postoji mogućnost da se prema aktualnim nalazima (sjeme, broj i kvaliteta jajnih stanica i dr.) predlože i drugi oblici liječenja. Postupak IVF-a je slijedeći: prikupljene jajne stanice se inseminiraju (dodavanje obrađenih spermija u medij sa jajnom stanicom) i inkubiraju u strogo kontroliranirn laboratorijskim uvjetima. Slijedećeg dana pojedinačno se pregleda svaka jajna stanica, i ocijeni uspješnost oplodnje (fertilizacije).

Oplođena jajna stanica (vidljiva dva pronukleusa)

U ICSI  postupku (postupak mikroinjekcije), jajne stanice se očiste od grozdova granuloza stanica kojima su okružene.

Jedna stanica stavi se u laboratorijsku posudicu i pridržava specijalnom pipetom. Drugom pipetom uhvati se jedan odabrani spermij i ubrizga u jajnu stanicu. Nakon 16-20 sata provjerava se je doslo do adekvatne oplodnje, a kasnije i diobe.
Komentari 

 
#1 sanela sisic 2013-04-15 16:22
Molila bih biologa da mi odgovori na pitanje ;u čemu je problem kada ne dolazi do diobe . Kod embrija jel prvo ide 2kruga ,pa onda 4...itd. To se ne dešava ,šta može biti razlog
 

| Ispis | E-mail

Pratite nas na facebooku

Brza pretraga