Naslovna | ČLANCI | Višeplodne trudnoće | Transfer jednog embrija smanjuje rizik višeplodne trudnoće

Transfer jednog embrija smanjuje rizik višeplodne trudnoće

Višeplodne trudnoće

U počecima potpomognute oplodnje nije se razmišljalo o opasnostima višeplodne trudnoće, nego je svaka trudnoća bila uspjeh. Danas se višeplodna trudnoća, zbog rizika koje nosi i za majku i za djecu, smatra neuspjehom. Zato su istraživači iz New Yorka proveli studiju objavljenu u časopisu Fertility Sterility a koja je pokazala koliki je rizik višeplodne trudnoće ako se ženama ciljano vrati jedan embrij (elective single embryotransfer, eSET) ili dva embrija (double embryotransfer, DET). 


U studiji je uspoređena uspješnost postupka između 52 ciklusa u kojima je učinjen eSET i 1086 ciklusa u kojima je učinjen DET, a rezultati su prikazani prema dobi (<35, 35-37, i 38-39 godina). Rizik blizanačke trudnoće smanjen je za 92% u slučaju eSET-a, uz praktično iste visoke stope trudnoće u obje grupe (63 i 61%). Također je primijećeno da su stope implantacije bile puno bolje u skupini u kojoj je vraćan jedan embrij, a broj spontanih pobačaja i broj živorođene djece bio je isti u obje grupe.
Ova je studija osobito značajna jer dolazi od istraživača iz SAD, koji su se godinama opirali smanjenju broja transferiranih embrija, opravdavajući to strahom od lošijih rezultata.
13.4.2010.

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

| Ispis | E-mail

Pratite nas na facebooku

Brza pretraga