Naslovna | ČLANCI | Višeplodne trudnoće

Višeplodne trudnoće

Veća šansa za jednojajčane blizance nakon transfera blastociste

Višeplodne trudnoće

U postupcima potpomognute oplodnje, kada se vraćaju dva ili tri embrija, raste vjerojatnost višeplodne trudnoće. Međutim, tu se radi o dvojajčanim, različitim blizancima ili trojcima. Jednojajčani blizanci su genetski identični, i puno se rjeđe rađaju od dvojajčanih, a nastanu kada se već formirani rani zametak podijeli u maternici.

 

Transfer jednog embrija smanjuje rizik višeplodne trudnoće

Višeplodne trudnoće

U počecima potpomognute oplodnje nije se razmišljalo o opasnostima višeplodne trudnoće, nego je svaka trudnoća bila uspjeh. Danas se višeplodna trudnoća, zbog rizika koje nosi i za majku i za djecu, smatra neuspjehom. Zato su istraživači iz New Yorka proveli studiju objavljenu u časopisu Fertility Sterility a koja je pokazala koliki je rizik višeplodne trudnoće ako se ženama ciljano vrati jedan embrij (elective single embryotransfer, eSET) ili dva embrija (double embryotransfer, DET). 

 

Broj trojki raste, a njihova smrtnost je velika

Višeplodne trudnoće

Norveški su istraživači u časopisu British Journal of Obstetrics and Gynecology (BJOG) nedavno objavili da broj trojki raste, čak i kad se isključe IVF trudnoće, te da je smrtnost takve djece 10 puta veća nego u jednoplodnim trudnoćama. Autori su analizirali više od 2 miliona trudnoća između 1967. i 2006, a broj rođenih trojki od 2002-2006. godine bio je skoro dva i pol puta veći nego u 1970-tim.


 

Pratite nas na facebooku

Brza pretraga