Naslovna | ČLANCI | PCOS i anovulacija | Usporedba svježih i krioembriotransfera kod žena sa PCOS

Usporedba svježih i krioembriotransfera kod žena sa PCOS

Sindrom policističnih jajnika i anovulacija

U jednom od najcjenjenijih časopisa na svijetu, The New England Journal of Medicine, u kolovozu ove godine objavljen je članak pod naslovom Fresh versus Frozen Embryos for Infertility in the Polycystic Ovary Syndrome.

Razlog provođenja ove studije bila je uvriježena sklonost parova u IVF postupcima prema embriotransferu (ET) u svježem ciklusu, premda u novije vrijeme postoje dokazi da krioembriotrasfer (FET), dakle ET ranije kriopohranjenog zametka rezultira višom stopom živorođenosti i manjom stopom komplikacija u trudnoći, posebno u žena sa sindromom policističnih jajnika (PCOS).

U studiji koja je provedena u više ustanova uvršteno je 1508 neplodnih žena sa PCOS-om u njihovom prvom IVF postupku, kojima je slučajnim odabirom određen ET u svježem ciklusu, ili kriopohrana zametaka i ET u narednom ciklusu. Tijekom ET-a vraćano je maksimalno dva zametka, kultivirana 3 dana. Glavni cilj studije bio je usporediti živorođenost između ove dvije grupe pacijentica.

Po završetku studije, FET je rezultirao većom stopom živorođenosti nego ET u svježem ciklusu (49.3% vs. 42.0%). Žene kojima je učinjen FET imale su i manju stopu pobačaja (22.0% vs. 32.7%) i sindroma hiperstimulacije jajnika (1.3% vs. 7.1%), međutim češću preeklampsiju (4.4% vs. 1.4%). Druge razlike u komplikacijama trudnoće i nakon poroda nije bilo.

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

| Ispis | E-mail

Pratite nas na facebooku

Brza pretraga