Naslovna | ČLANCI | PCOS i anovulacija | Šest tjedana vježbanja i dijete povećavaju šansu za trudnoću u žena sa sindromom policističnih jajnika

Šest tjedana vježbanja i dijete povećavaju šansu za trudnoću u žena sa sindromom policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika i anovulacija

Mada je taj tip liječenja najnepopularniji, već dugo se pretpostavlja da je jedini pravi način za uspostavljanje ovulacije u pretilih žena sa sindromom policističnih jajnika promjena životnih navika, koja uključuje dijetu i vježbanje. Istraživanje objavljeno u časopisu Human Reproduction proučilo je utjecaj ovakvih intervencija ukoliko se provode samo 6 tjedana.


U studiji je sudjelovalo 93 pretile žene sa anovulacijom i sindromom policističnih jajnika, koje nisu reagirale na terapiju klomifenom. Bile su podijeljene u 3 grupe: prvu u kojoj su žene držale dijetu i vježbale, drugu u kojoj nije bilo intervencija te je nakon 2 tjedna promatranja ponovljen klomifen, te treću u kojoj su žene također držale dijetu i vježbale, ali su nakon 2 tjedna intervencije uzimale i klomifen.

Nakon 6 tjedana broj ovulacija u prvoj grupi bio je 12,5%, u drugoj grupi 9,4%, a u trećoj 37,5%, što dokazuje da čak i kratkotrajna promjena životnih navika uspostavlja ovulaciju u ovih žena.

16.12.2010.

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

| Ispis | E-mail

Pratite nas na facebooku

Brza pretraga