Naslovna | ČLANCI | PCOS i anovulacija | Sindrom hiperstimulacije jajnika (OHSS) češći kod žena sa policističnim jajnicima

Sindrom hiperstimulacije jajnika (OHSS) češći kod žena sa policističnim jajnicima

Sindrom policističnih jajnika i anovulacija

Kako je već na ovim stranicama spomenuto, postoji razlika između žena koje imaju sindrom policističnih jajnika (koji je karakteriziran policističnim jajnicima na ultrazvuku i/ili neredovitim menstruacijama; te znakovima viška muških spolnih hormona), i žena koje imaju samo nalaz policističnih jajnika na ultrazvuku. Za ove druge se smatra da nemaju povišen rizik za neplodnost, pretilost, karcinom endometrija, dijabetes, i ostalo što se veže uz sindrom policističnih jajnika (PCOS).


Međutim, nedavno su istraživači iz Velike Britanije utvrdili da i žene koje imaju samo policistične jajnike na ultrazvuku (PCO) imaju povišen rizik za teški oblik hiperstimulacije jajnika (OHSS – ovarian hyperstimulation syndrome), koji se dosada vezao uglavnom uz PCOS. Ovaj je rad objavljen u European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology.
Proveli su prospektivno istraživanje u koje su uključili žene mlađe od 37 godina u njihovom prvom pokušaju IVF-a. Žene su podijelili u 3 skupine: 111 žena sa normalnim jajnicima, 101 žena sa ovulacijama i nalazom policističnih jajnika na ultrazvuku, te 78 žena sa PCOS. Žene u PCO i PCOS grupi imale su policistične jajnike na ultrazvuku, a razlikovale su se u redovnosti menstruacija i znakovima viška muških spolnih hormona. PCO je definiran prisutnošću 12 malih folikula u svakom jajniku, ili volumenom jajnika većim od 10 ml.
Cilj istraživanja bio je utvrditi koliko se često u ovim grupama javlja teški OHSS, definiran kao potreba za bolničkim liječenjem. Utvrdili su da nije bilo razlike u pojavnosti OHSS-a između dvije grupe žena sa policističnim jajnicima, dok se u žena sa normalnim jajnicima vrlo rijetko javljao (normalni jajnici 2.7%; PCO 12.6%, PCOS 15.4%). U sve 3 grupe jednako često se dolazilo do poroda živog djeteta (40%, 38% i 37%).  
U zaključku, žene sa nalazom policističnih jajnika na ultrazvuku su pod povišenim rizikom nastanka OHSS-a, te im je potreban stroži monitoring.


31.01.2010.


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

| Ispis | E-mail

Pratite nas na facebooku

Brza pretraga