Naslovna | ČLANCI | PCOS i anovulacija | Velik rizik za depresiju kod PCOS

Velik rizik za depresiju kod PCOS

Sindrom policističnih jajnika i anovulacija

Žene sa sindromom policističnih jajnika (PCOS) imaju depresiju puno češće nego žene koje nemaju taj sindrom, javljaju istraživači. Međutim, nisu mogli dokazati nikakve socio-demografske, kliničke ili biokemijske specifičnosti koje vežu PCOS uz depresiju. Specijalisti iz Kolkate  u Indiji identificirali su dvije grupe žena za istraživačku studiju: 117 žena sa dijagnozom PCOS i usporednu grupu od 84 žene na redovnom ginekološkom pregledu. Sve su žene ispunile standarizirani upitnik (Primary Care Evaluation of Mental Disorders Patient Health Questionnaire 9 (PHQ-9)) i bile podvrgnute mjerenjima i testovima. Prema rezultatima PHQ-9 upitnika, 64.1 % žena sa PCOS ispunilo je dijagnostičke kriterije za depresiju. Ovo je značajno više nego u usporednoj grupi (vjerojatnost 5.7; 95 % interval pouzdanosti  3.1-10.7, p < 0.0001).


Statistička značajnost postojala je i nakon korekcije mogućih utjecajnih faktora kao što su indeks tjelesne mase (jedinog faktora koji je različit u PCOS i zdravoj grupi) i dobi. Korigirana vjerojatnost bila je  6.1 (95 % interval pouzdanosti  2.6-14.2; p < 0.001).
Da bi istražili moguće utjecaje na depresiju, autori su učinili i podjelu po podgrupama: usporedili su 75 žena sa PCOS koje su ispunile kriterije za depresiju i 42 žene sa PCOS koje nisu ispunile kriterije za depresiju. Istraživani parametri bili su dob, bračni status, nivo obrazovanja, zaposlenje, indeks tjelesne mase, opseg abdomena, hirzutizam (mjeren modificiranom Ferriman-Galwey skalom),akne, akantosis nigrikans, nivo testosterona i inzulinska rezistencija (omjer glukoze i inzulina natašte manji od 4.5).
U svom radu, koji će tek biti tiskan u Fertility & Sterility i trenutno je dostupan u online izdanju, autori zaključuju da niti univarijatna niti multivarijatna analiza nisu otkrile poveznicu između depresije i istraživanih parametara.
Zaključuju da žene sa PCOS imaju značajno veći rizik depresije od žena koje nemaju PCOS, ali i da nikakv razlog za ovo nije mogao biti identificiran. Autori su svjesni da ispitivanja rađena u ovoj studiji nisu detaljna, i da je potrebna randomizirana studija koja bi odgovorila na pitanje da li se depresija u žena sa PCOS poboljšava sa uspješnim liječenjem sindroma.

Izvor:
Fertility and Sterility 2009


Komentari 

 
#1 napokon mama 2011-01-09 12:57
kod mene je dijagnosticiran pcos i ima hjako velikih problema sa depresijom , osjećakjem izoliranosti ,tuge , boli .
 

| Ispis | E-mail

Pratite nas na facebooku

Brza pretraga