Naslovna | ČLANCI | PCOS i anovulacija | Operativno i medikamentozno liječenje neplodnosti kod PCOS jednako uspješno

Operativno i medikamentozno liječenje neplodnosti kod PCOS jednako uspješno

Sindrom policističnih jajnika i anovulacija

Klomifen se u žena sa PCOS koristi preko 50 godina, međutim dio žena bit će rezistentan na klomifen. Metformin se koristi odnedavno, i preporuča se kao dodatak terapiji u žena rezistentnih na klomifen, jer se time u nekih žena rezistencija poništava.

Drilling jajnika je modifikacija stare metode resekcije jajnika, koja se sada izvodi laparoskopski. Pri zahvatu se nekoliko puta električnom iglom ubode jajnik, čime se smanjuje razina muških spolnih hormona u krvi tih žena te se obično kratkoročno ponovno uspostavi ovulacija.

U časopisu American Journal of Obstetrics and Gynecology nedavno je objavljena studija kojoj je cilj bio usporediti efikasnost drillinga jajnika sa kombinacijom klomifena i metformina u neplodnih klomifen-rezistentnih pacijentica sa PCOS. Nakon operacije pacijentice koje su imale laparoskopiju su praćene 6 mjeseci, a druga je grupa 6 mjeseci primala lijekove.
Nije bilo razlike u stopi trudnoća između dvije grupe (15/92 žene [16.3%] naspram 14/107 žena [13.1%]; P = .521) niti u broju živorođene djece, pa je zaključeno da su ova dva pristupa liječenju neplodnosti u žena sa PCOS jednako vrijedna. Obzirom na rizik koji svaka operacija nosi, pacijentice prije odluke o načinu liječenja treba upoznati sa prednostima i nedostacima oba pristupa.

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

| Ispis | E-mail

Pratite nas na facebooku

Brza pretraga