Naslovna | ČLANCI | Općenito

Općenito

Rezultati liječenja MPO u Europi 2012. godine

Općenito

U časopisu Human Reproduction, službenom glasilu Europskog društva za humanu reprodukciju i embriologiju (European Society of Human Reproduction and Embryology - ESHRE), u broju od 17. lipnja 2016. objavljeni su rezultati liječenja potpomognutom oplodnjom u Europi (zemljama članicama ESHRE koje prijavljuju ove rezultate) za 2012. godinu. Između ostalih, prijavljeni su i rezultati za Hrvatsku.

 

Vitamin D i (ne)plodnost

Općenito


Glavna uloga vitamina D kod ljudi je očuvanje gustoće kostiju.

Međutim, nedavna istraživanja su pokazala važnu ulogu vitamina D u očuvanju cjelokupnog zdravlja organizma. Smanjene razine vitamina D nađene su kod osoba koje boluju od različitih kroničnih bolesti: kardiovaskularnih, autoimuinih, zloćudnih te šećerne bolesti.

 

Učestalost infekcije klamidijom u neplodnih parova

Općenito

Klamidija (chlamydia trachomatis) uzrokuje spolno prenosivu bolest koja se veže uz neplodnost, jer infekcija oštećuje jajovode u žene. Liječnici iz Italije su proveli istraživanje objavljeno u časopisu Systems Biology in Reproductive Medicine, u kojem su željeli saznati koliko je česta infekcija klamidijom u slučajnom uzorku neplodnih parova.

 

IVF ne podiže rizik za karcinom jajnika

Općenito

Odavno se u medicinskoj literaturi spekulira da žene u postupcima potpomognute oplodnje imaju povišen rizik za karcinom jajnika, bilo zbog opetovanog uzimanja lijekova za stimulaciju bilo zbog stalnih punkcija jajnika.

 

Dosada rođeno preko 4 miliona IVF beba

Općenito

Prema novom izvještaju ICMART-a (International Committee Monitoring Assisted Reproductive Technologies), od 1978. i rođenja Louise Brown do danas je u svijetu rođeno oko 4,3 miliona djece začete potpomognutom oplodnjom.

 

Tko odustaje od liječenja neplodnosti?

Općenito

Grupa liječnika iz San Francisca pratila je 434 para iz 8 tamošnjih klinika za liječenje neplodnosti, da bi utvrdili zašto neki parovi odustaju od liječenja. Istraživanje je provedeno telefonskim intervjuom 4, 10 i 18 mjeseci nakon uključenja u studiju, za što je bilo potrebno obaviti uvodnu konzultaciju sa specijalistom i započeti dijagnostičku obradu.

 

Liječenje neplodnosti možda podiže rizik za autizam u djece

Općenito

Preliminarni rezultati istraživanja nazvanog Nurses Health Study II, prezentirani na 9. međunarodnom kongresu za istraživanje autizma [9th Annual International Meeting for Autism Research (IMFAR)] govore da je u žena koje su neplodne, ili koje su koristile lijekove za indukciju ovulacije gotovo dva puta povišen rizik za rađanje djeteta sa bolesti iz spektra autizma.

 

Uspješnost IVF-a ovisi i o kvaliteti zraka

Općenito

Dr. Richard Legro i suradnici sa Pennsylvania State University su proveli istraživanje objavljeno u časopisu Human Reproduction, u kom su utvrdili da izloženost onečišćivačima (posebno dušičnom dioksidu) i lošoj kvaliteti zraka negativno utječe na uspjeh potpomognute oplodnje. Ovo je djelovanje kompleksno, ali povišene razine dušičnog dioksida su povezane sa nižim stopama živorođenosti.

 

Alternativna i komplementarna medicina i IVF

Općenito

Više od četvrtine američkih parova (do 40%) kojima je potrebna potpomognuta oplodnja koriste i razne vidove alternativne i komplementarne medicine, u nadi da će ima to pomoći kod zanošenja. Parovi se najčešće okreću akupunkturi, biljnim preparatima i masaži, a upotreba je najveća kod starijih i bogatijih parova. Zaključak je to studije James Smitha i suradnika sa Sveučilišta u San Franciscu, koja je objavljena u časopisu Fertility i Sterility. 

 

Mediteranska prehrana poboljšava uspješnost IVF/ICSI postupka

Općenito

Nizozemska studija, nedavno objavljena u časopisu Fertility Sterility, pokazuje da takozvana mediteranska dijeta značajno poboljšava uspjeh IVF/ICSI postupka. U studiju je bio uključen 161 par u postupku potpomognute oplodnje, a proučavane su dvije vrste prehrane. Prva je uključivala puno voća, povrća, ribe i cjelovitih žitarica  a smanjen unos grickalica, mesa i majoneze; druga, ili mediteranska, bazirala se na unosu biljnih ulja, povrća, grahorica i ribe. 


 

Negativni efekti pušenja, pretilosti i alkohola na plodnost

Općenito


Europsko udruženje za humanu reprodukciju i embriologiju (ESHRE) objavilo je svoj stav o utjecaju pretilosti, pušenja i alkohola na prirodno i medicinski potpomognuto začeće.
Pregledavši literaturu, ESHRE radna skupina za etiku i pravo sumarizirala je negativne efekte pretilosti, pušenja i alkohola na prirodni reprodukcijski potencijal pacijenata, IVF rezultate, komplikacije i ishod trudnoće, i konačno na zdravlje budućeg djeteta. Članak je objavljen 19. siječnja 2010 u časopisu Human Reproduction. Skupina je iznijela pet preporuka:
1) U svjetlu rizika po zdravlje budućeg djeteta, liječnici trebaju odbiti liječiti žene koje piju više od umjerene količine alkohola
2) Trenutno nema dovoljno dokaza da se isto preporuči i za izrazito pretile žene i za žene koje puše, mada je poznato da gubitak tjelesne težine povoljno djeluje na šansu za trudnoću.
3) Liječnici mogu odbiti liječenje samo ukoliko postoje dokazi da bez promjene životnog stila postoji ozbiljna mogućnost da se naškodi djetetu, ili da su troškovi liječenja te rizici u trudnoći preveliki.
4) Ukoliko od pacijenata zatraže promjenu životnog stila prije liječenja, liječnici im trebaju pomoći da ostvare predloženo.
5) Liječnici trebaju nastaviti istraživati ovo područje, jer je potrebno više podataka da bi se donijeli zaključci o utjecaju modifikacije životnog stila na plodnost.
ESHRE smatra da je ovo kompleksno pitanje, jer je potrebno uvažiti stav pacijentice, rizike za nerođeno dijete, ali i pravednu dostupnost liječenju pacijenticama koje ne nose ovakve rizike.
Pretilost
Pretilost smanjuje reprodukcijski potencijal uglavnom preko uplitanja u hormonske i metaboličke mehanizme, koji na koncu dovedu do rjeđih ovulacija i smanjene šanse za trudnoću. Šansa da pretila žene u trudnoći razvije gestacijski dijabetes je dvaput veća nego u žene normalne težine, a u morbidno pretilih osoba 8x veća. Djeca pretilih majki imaju povećan rizik od perinatalne smrti i kongenitalnih malformacija (80% porasta za defekte neuralne cijevi, a 30% za anomalije srca, u odnosu na žene normalne težine).
Pušenje
Smatra se da je rizik neplodnosti dvaput veći u žena koje puše u odnosu na žene koje ne puše. Ženama koje puše treba više vremena da zatrudne, češće imaju potrebu za medicinski potpomognutom oplodnjom, i imaju veći rizik od pobačaja. Pušenje ubrzano troši rezervu jajnih stanica, povezuje se sa smanjenom tjelesnom težinom novorođenčadi, iznenadnom smrti novorođenčeta (SIDS) i rascjepima usnice i nepca. Muškarci koji puše imaju rizik od smanjenja kvalitete i koncentracije sjemena.
Alkohol
Žene koje piju alkohol imaju manju šansu zanijeti i veću šansu pobaciti. Otprije su poznati negativni efekti konzumiranja alkohola, pod nazivom fetalni alkoholni spektar bolesti (FASD), koji uključuje fizičke i mentalne poremećaje djeteta. Drugi rizici uključuju smrt djeteta u trudnoći, prijevremeni porod i poremećaje rasta.

Europsko udruženje za humanu reprodukciju i embriologiju (ESHRE) objavilo je svoj stav o utjecaju pretilosti, pušenja i alkohola na prirodno i medicinski potpomognuto začeće.  

Pregledavši literaturu, ESHRE radna skupina za etiku i pravo sumarizirala je negativne efekte pretilosti, pušenja i alkohola na prirodni reprodukcijski potencijal pacijenata, IVF rezultate, komplikacije i ishod trudnoće, i konačno na zdravlje budućeg djeteta. Članak je objavljen 19. siječnja 2010 u časopisu Human Reproduction. Skupina je iznijela pet preporuka: 

 

Pratite nas na facebooku

Brza pretraga