Naslovna | ČLANCI | Muški faktor | Starost muškarca ne umanjuje uspjeh potpomognute oplodnje

Starost muškarca ne umanjuje uspjeh potpomognute oplodnje

Muški faktor

Dugo se zna da rezultati potpomognute oplodnje ovise o dobi žene, pa se pretpostavljalo da je slično i sa dobi muškarca. Dosadašnje studije su imale različite rezultate, pa su istraživači iz Izraela pregledali 10 studija koje proučavaju utjecaj dobi muškarca na uspješnost potpomognute oplodnje.

U studiji objavljenoj u časopisu Fertility Sterility, pregledom tih 10 studija zaključuju da dob muškarca ispod 55 godina ne utječe na uspješnost postupka potpomognute oplodnje. Svi su rezultati korigirani prema eventualnoj starijoj dobi žene, da to ne da lažne rezultate. Samo u jednoj studiji nađeno je da dob muškarca iznad 50 godina utječe na lošiju stopu fertilizacije kod ICSI postupka, ali nijedna od drugih studija nije našla takvu povezanost.

U većini studija nađeno je smanjenje broja blastocista sa većom starošću muškarca, međutim bez povezanosti sa manjom stopom trudnoća zbog toga. Samo je jedna studija našla takvu povezanost. Zato zaključuju da je dob muškarca ispod 55 godina još uvijek prihvatljiva jer ne utječe na uspješnost postupka, dok je vrlo malo studija proučavalo još starije muškarce pa za njih ne postoje zaključci.

21.11.2010.


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

| Ispis | E-mail

Pratite nas na facebooku

Brza pretraga