Naslovna | ČLANCI | Muški faktor | Za ICSI kod opstruktivne azospermije nije važan izvor spermija

Za ICSI kod opstruktivne azospermije nije važan izvor spermija

Muški faktor

Uspješnost intracitoplazmatske injekcije spermija (ICSI) je podjednaka bez obzira da li su spermiji dobiveni iz epididimisa ili testisa, kaže studija istraživača iz Londona objavljena u časopisu Fertility Sterility. Također je za uspješnost nevažan razlog koji je doveo do opstruktivne azoospermije. 


U muškaraca sa azospermijom se smatralo da je uzimanje spermija iz testisa povezano sa visokom stopom pobačaja, ali manjom stopom fragmentacije DNK, te je ovo istraživanje provedeno da bi se ovo potvrdilo ili opovrgnulo. U istraživanju je sudjelovao 1121 muškarac sa dijagnosticiranom azospermijom. U 331 su spermiji dobiveni iz epididimisa a u 790 iz testisa. Također je analizirana uspješnost prema uzroku opstruktivne azospermije: u 434 muškarca bila je riječ o urođenom nedostatku vas deferensa, a u 687 drugi uzroci.
Stopa oplodnje jajne stanice (64.2% i 68.0%), stopa trudnoća (42.3% i 43.2%), i stopa pobačaja (17.6% i 18.4%) bila je podjednaka neovisno o načinu dobivanja sjemena. Nije bilo razlike u ovim parametrima ni kada su analizirani prema uzroku opstrukcije.
Ovaj je rad pokazao da nema razlike u uspješnosti postupka potpomognute oplodnje kod pacijenata sa opstruktivnom azospermijom bez obzira koji je uzrok njihove opstrukcije i koji je način dobivanja sjemena, ukoliko im je sposobnost stvaranja sjemena održana.
8.4.2010.

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

| Ispis | E-mail

Pratite nas na facebooku

Brza pretraga