Naslovna | ČLANCI | Muški faktor

Muški faktor

Antioksidansi povećavaju šansu za trudnoću u IVF postupcima

Muški faktor

U Cochrane Database of Systematic Reviews nedavno je objavljen članak o utjecaju antioksidansa (vitamin E, L-karnitin, cink, magnezij) na uspjeh postupaka medicinski potpomognute oplodnje. Tijekom života svi smo povremeno izloženi utjecaju oksidativnog stresa (viška kisika u tijelu, koji može dovesti do oštećenja stanica), a smatra se da su promjene spermiograma često posljedica takvog stresa, čak u do 80% slučajeva.

 

Starost muškarca ne umanjuje uspjeh potpomognute oplodnje

Muški faktor

Dugo se zna da rezultati potpomognute oplodnje ovise o dobi žene, pa se pretpostavljalo da je slično i sa dobi muškarca. Dosadašnje studije su imale različite rezultate, pa su istraživači iz Izraela pregledali 10 studija koje proučavaju utjecaj dobi muškarca na uspješnost potpomognute oplodnje.

 

Pretilost muškaraca smanjuje uspješnost IVF-a

Muški faktor

Dugo je godina poznato da je ženska pretilost nepovoljan faktor u uspješnosti IVF-a. Novo istraživanje grupe iz New Yorka objavljeno u časopisu Journal of Assisted Reproduction and Genetics pokazuje da je isto vjerojatno točno i za muškarce.

 

Za ICSI kod opstruktivne azospermije nije važan izvor spermija

Muški faktor

Uspješnost intracitoplazmatske injekcije spermija (ICSI) je podjednaka bez obzira da li su spermiji dobiveni iz epididimisa ili testisa, kaže studija istraživača iz Londona objavljena u časopisu Fertility Sterility. Također je za uspješnost nevažan razlog koji je doveo do opstruktivne azoospermije. 

 

Pratite nas na facebooku

Brza pretraga