Naslovna | ČLANCI | Miomi | Miomi i neplodnost

Miomi i neplodnost

Miomi

Velik broj žena, po nekim procjenama i 50%, će tijekom reproduktivnog doba imati miome. Miomi se dijele na submukozne (koji se nalaze unutar same šupljine maternice i mijenjaju joj oblik), intramuralne (koji se nalaze u stijenci, odnosno mišiću; i ukoliko nisu preveliki ne mijenjaju oblik šupljine maternice) i subserozne (koji sa stijenke maternice polaze prema van, odnosno trbuhu). Sistematski pregled objavljen u American Journal of Obstetrics and Gynecology pokušao je odgovoriti na pitanje koliko miomi štete želji za rađanjem.

Prema rezultatima pregledanih studija, submukozni miomi su povezani sa nižom stopom trudnoća (odds ratio 0.5), najvjerojatnije tako da smetaju implantaciji. Intramuralni miomi su također povezani sa nižom stopom trudnoća (odds ratio 0.84, i čini se većim brojem spontanih pobačaja). Subserozni miomi nemaju utjecaja na stopu trudnoća.

Što se tiče trudnoća sa miomima, one prolaze dobro, i rijetki su neželjeni događaji. Češći su carski rezovi (odds ratio 3.7), stav zatkom i drugi krivi smještaji djeteta (odds ratio 2.9), i prijevremeni porod (odds ratio 1.5). Autori zaključuju da od svih mioma, jedino submukozni se mogu definitivno povezati sa nižom stopom trudnoća, a kad se jednom postigne trudnoća sa miomom, ona obično prolazi bez problema.

5.9.2010.


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

| Ispis | E-mail

Pratite nas na facebooku

Brza pretraga