Naslovna | ČLANCI | Miomi | Neoperativno liječenje mioma

Neoperativno liječenje mioma

Miomi

Miomi su vrlo česti dobroćudni tumori maternice, i po nekim procjenama tijekom života imat će ih 50-60% svih žena. Nastaju od mišića maternice, a ovisno o lokaciji i veličini ponekad mogu uzrokovati neplodnost ili smanjenu plodnost. 


Obzirom se ponekad nađu kod vrlo mladih žena kod kojih se želi odgoditi ili izbjeći operacija, koja je jedini definitivni način uklanjanja mioma, dosad su istražene mnoge neoperativne mogućnosti liječenja mioma. Problem sa neoperativnim liječenjem mioma jest taj da se nakon završetka terapije miomi vraćaju, odnosno nastavljaju rast, pa se pacijentice za medicinsko liječenje trebaju pažljivo izabrati.
U studiji iranskih autora, objavljenoj u časopisu Fertility Sterility, uspoređivana je efikasnost letrozola od 2,5 mg (na našem tržištu Femara) sa standardnom terapijom GnRh agonistima jednom mjesečno, za koju se zna da pomaže smanjivanju mioma. U istraživanju su sudjelovale žene od 18-42 godine sa miomima preko 5 cm. Nakon 3 mjeseca u grupi pacijentica sa letrozolom volumen mioma je smanjen za 45,6%, a u grupi sa GnRh agonistom za 33,2%. U grupi sa letrozolom nije bilo neugodnih nuspojava niti promjena hormonskog statusa, pa autori zaključuju da je letrozol nova mogućnost u neoperativnom liječenju mioma. Svakako su potrebna i daljnja istraživanja, jer nije poznato da li i kojom brzinom miomi počinju ponovni rast nakon završetka terapije, kao niti dugoročne posljedice ove terapije.

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

| Ispis | E-mail

Pratite nas na facebooku

Brza pretraga