Naslovna | ČLANCI | Metformin | Način djelovanja metformina kod žena sa sindromom policističnih jajnika

Način djelovanja metformina kod žena sa sindromom policističnih jajnika

Metformin

U zadnjem desetljeću se u žena sa sindromom policističnih jajnika (PCOS) počeo koristiti metformin, jer je postalo jasno da kod određenog broja pacijentica dovodi do ovulacije. Kasnije se primijetilo da do ovulacije ne dovodi ništa češće nego klomifen, koji se koristi duže od 40 godina i poznata su nam njegova svojstva, pa nije preporučen kao prvi lijek za indukciju ovulacije kod žena sa PCOS. Točan mehanizam kojim metformin uzrokuje ovulaciju nije poznat. 


Nedavno je u časopisu Human Reproduction objavljen članak Palomba i suradnika kojim se pokušao rasvijetliti način djelovanja metformina i utvrditi da li on djeluje lokalno na jajnik ili sistemski, na metabolizam hormona. U studiji su sudjelovale 24 žene sa PCOS normalne težine koje su uzimale metformin (od kojih pola nije ovuliralo a pola nije uspjelo zanijeti unatoč redovnim ovulacijama). U kontrolnoj grupi također je bilo 24 žene (pola sa PCOS, pola zdravih) koje nisu uzimale metformin.  
Statistički značajna razlika u veičini jajnika prema ostalim grupama zamijećena je u grupi koja je uzimala metformin i ovulirala. U obje grupe na metforminu primijećeno je značajno poboljšanje razine androgena u krvi, kao i poboljšanje inzulinske rezistencije.
Zato autori zaključuju da je vjerojatni mehanizam kojim metformin kod žena sa PCOS dovodi do ovulacije direktno djelovanje na jajnik, i to putem lokalne osjetljivosti ili rezistencije na lijek. Drugim riječima, žene koje u prva dva do tri mjeseca terapije ne reagiraju ovulacijom na uzimanje metformina, vjerojatno imaju rezistenciju na metformin te kod njih neće djelovati.

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

| Ispis | E-mail

Pratite nas na facebooku

Brza pretraga