Naslovna | ČLANCI | Klomifen | Liječenje PCOS: Klomifen, metformin, ili oboje?

Liječenje PCOS: Klomifen, metformin, ili oboje?

Klomifen

Otkad je u reprodukcijsku medicinu, i osobito u indukciju ovulacije kod žena sa sindromom policističnih jajnika uveden metformin, u stručnim krugovima traje rasprava da li je on bolji lijek izbora za takve žene od klomifena. Dosada objavljene studije davale su oprečne rezultate, i uglavnom u korist klomifena.


Nedavno je u časopisu Fertility Sterility objavljena studija Jungheima i Odiboa koja je usporedila 3 vrste liječenja kod takvih žena. Analizirana je efikasnost metformina, klomifena, i njihove kombinacije u ostvarenju živorođenosti kod žena sa PCOS.

Rezultati su pokazali da je kombinacija klomifena i metformina najefikasnija i da je dovela do najveće stope živorođenosti, te autori zaključuju da bi se ta kombinacija trebala smatrati prvom linijom liječenja u neplodnih žena sa PCOS.

Praktično u isto vrijeme objavljena je velika multicentrična randomizirana studija novozelandskih istraživača u časopisu Human Reproduction, u kojoj su također uspoređeni metformin, klomifen, i njihova kombinacija u žena sa sindromom policističnih jajnika te sa BMI manjim od 32. U ovoj studiji nijednom načinu liječenja nije dana prednost, jer je stopa živorođenosti s metforminom bila 29%, 36% sa klomifenom, a 43% sa kombinacijom, što nije bilo statistički značajno.


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

| Ispis | E-mail

Pratite nas na facebooku

Brza pretraga