Naslovna | ČLANCI | IVF/ICSI | Skleroziranje oštećenih jajovoda prije IVF-a povećava šansu za uspjeh

Skleroziranje oštećenih jajovoda prije IVF-a povećava šansu za uspjeh

IVF/ICSI

Oštećeni jajovodi ispunjeni tekućinom, koji se medicinski zovu saktosalpinks, predstavljaju dilemu za modernu reprodukcijsku medicinu, jer još nije konačno utvrđeno treba li ih prije IVF-a kirurški odstraniti ili ne. Ukoliko se pristupi operaciji odstranjenja jajovoda, to negativno utječe na krvnu opskrbu jajnika te odgovor na stimulaciju jajnika postaje nezadovoljavajući.

U časopisu Fertility Sterility objavljeno je malo istraživanje kineskih autora, koji su saktosalpinkse praznili pod kontrolom ultrazvuka, te ih ispunili 98% etanolom (sklerozirali). U njihovoj ustanovi, 12% žena koje idu u postupak IVF-a imaju saktosalpinks. U istraživanje su uključili 52 žene sa saktosalpinksom od kojih su 33 imale sklerozaciju a 19 nije, i 47 žena u kontrolnoj grupi.

Između žena koje su imale sklerozaciju i kontrolne skupine nije bilo statističke razlike u stopi trudnoća (42,9% i 54%), dok je u grupi žena sa saktosalpinkom koje nisu imale sklerozaciju bilo vrlo malo trudnoća (4,5%). Dva tjedna nakon skleroterapije, neposredno prije postupka IVF-a, jajovod nije bio vidljiv u 81,8% žena, međutim dva mjeseca kasnije ponovo je bio vidljiv u 20% žena, tako da učinak terapije nije trajan te su potrebna daljnja istraživanja.

15.12.2010.

Komentari 

 
#2 micek 2011-11-09 10:05
baš ohrabrujuće! ja sam pri kraju sa stimulacijom i upravo mi je jajovod postao vidljiv. Znači mogu se nadati ničemu!
 
 
#1 delfin 2011-05-21 01:14
jao jadna ja, kod mene em ostecen jajovod jedan ,drugi izvadjen,a jos puna svakojaki bakterija a na sve to pripremam se za ivf.pozelite mi srecu,zbilja samo ona i Gospod Bog mi mogu pomoci
 

| Ispis | E-mail

Pratite nas na facebooku

Brza pretraga