Naslovna | ČLANCI | IVF/ICSI | Testovi rizika za kromosomopatije pouzdani i u trudnoćama nakon MPO

Testovi rizika za kromosomopatije pouzdani i u trudnoćama nakon MPO

IVF/ICSI

U trudnoćama nakon MPO nađe se niži nivo proteina PAPP-A, a razina ovog proteina se provjerava u sklopu testova za otkrivanje kromosomopatija u ranoj trudnoći (rani kombinirani probir). Otkako se rade ti testovi probira, zbog standardno nižih razina ovog proteina postoji i dilema da li su testovi pouzdani i u trudnoćama nakon MPO.


U studiji objavljenoj u časopisu Fertility Sterility, autori su pregledali dokumentaciju 282 žene koje su rodile djecu sa Downovim sindromom u zadnjih 7 godina. Ove su žene imale stimulaciju ovulacije, IVF ili ICSI. Njihovi nalazi ranog probira su uspoređeni sa preko 24 tisuće kontrolnih žena.

Razine PAPP-A proteina bile su povišene u svih pacijentica koje su bile u postupcima MPO, ali nije bilo razlike u razini beta HCG-a niti u debljini nuhalnog nabora između žena koje su bile i koje nisu bile u postupcima MPO. Lažno pozitivnih nalaza (onih koji upućuju na Down sindrom ali je dijete u stvari zdravo) bilo je 4,3% u žena koje nisu bile u postupcima MPO i 6,7% u žena koje su bile u postupcima MPO. Međutim, ova razlika nije dosegla statističku važnost, a i pacijentice u postupcima MPO bile su češće starije od 35 godina (25,9% naspram 17,7%), pa je ta razlika zanemariva.

Autori zaključuju da su testovi za probir kromosomopatija u prvom tromjesečju pouzdani i u žena koje su bile u postupcima MPO.

14.9.2010.


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

| Ispis | E-mail

Pratite nas na facebooku

Brza pretraga