Naslovna | ČLANCI | Inseminacija | Uspješnost inseminacije

Uspješnost inseminacije

Inseminacija

Intrauterina inseminacija se preporučuje ženama sa problemima sa ovulacijom, kod blagog muškog faktora, minimalne endometrioze, jednostrane začepljenosti jajovoda i idiopatske neplodnosti. Retrospektivna analiza 1038 ciklusa inseminacije u 353 pacijentice nedavno je objavljena u časopisu Fertility Sterility. Svi ciklusi bili su stimulirani gonadotropinima, a progesteronski pripravci su korišteni kao podrška žutom tijelu. Analizirani su parametri koji su mogli dovesti do uspjeha, odnosno trudnoće. 


Prosječna dob pacijentica bila je 31 godinu, a stopa trudnoća 14,7%. Stopa trudnoća počela je padati nakon trećeg pokušaja IUI (80% trudnoća bilo je u prva 3 pokušaja), a nakon šestog više nije zabilježena trudnoća.
Prediktori trudnoće bili su dob (38.5% u žena mlađih od 30 godina do 12.5% u žena starijih od 40 godina), cervikalni ili ovulatorni faktor neplodnosti, više od 1 folikula i estradiol veći od 500 pg/ml, te broj pokretnih spermija veći od 1 milion. Bazalni FSH nije imao utjecaja na stopu trudnoća.
U zaključku, obzirom na jednostavnost i relativnu pristupačnost postupka inseminacije, 3-4 pokušaja inseminacije su za neke parove odličan izbor.

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

| Ispis | E-mail

Pratite nas na facebooku

Brza pretraga