Naslovna | ČLANCI | Gonadotropini | Dugodjelujući gonadotropini – budućnost i nova mogućnost liječenja neplodnosti?

Dugodjelujući gonadotropini – budućnost i nova mogućnost liječenja neplodnosti?

Gonadotropini

U časopisu Human Reproduction nedavno je objavljena duplo slijepa randomizirana studija Paula Devroeya i njegovog tima, u kojoj se uspoređuje dugodjelujući gonadotropin pod imenom korifolitropin alfa, sa standardnim injekcijama FSH, tijekom prvih 7 dana stimulacije ovulacije. Korifolitropin alfa djeluje 7 dana i potencijalno može smanjiti broj injekcija koji pacijentice primaju, kao i broj pregleda koji je potreban.

U studiji su sudjelovale žene između 18 i 36 godina, normalne tjelesne težine i sa redovnim ciklusima. Liječenje je započinjalo drugog ili trećeg dana ciklusa. Jedna grupa primila je jednokratno korifolitropin alfa u dozi od 150 mcg, a žene u drugoj grupi svakodnevno su

primale 200 IU rekombinantnog FSH (na našem tržištu Gonal F). Petog dana stimulacije u obje je grupe uveden antagonist GnRh da spriječi prijevremenu ovulaciju.

U studiji je sudjelovalo 1506 žena. Stopa trudnoća po ciklusu nije se razlikovala u dvije grupe: 38,9% u grupi sa korifolitropinom alfa, i 38,1% u grupi sa standarnim injekcijama. U grupi sa korifolitropinom bilo je više folikula (13,7 naspram 12,5), i malo više višeplodnih trudnoća (28,2% naspram 12,5%).

Zaključak ove studije jest da je razvoj korifolitropina alfa napredak u reprodukcijskoj medicini, jer će omogućiti pacijentima ugodniju i manje stresnu stimulaciju ovulacije. Žene koje su pod rizikom za hiperstimulaciju jajnika neće biti dobri kandidati za ovu injekciju, kao ni tzv. poor responderi, jer je i kod jednih i drugih potrebno modificirati dozu u prvih 7 dana stimulacije, što sa korifolitropinom alfa nije moguće.

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

| Ispis | E-mail

Pratite nas na facebooku

Brza pretraga