Naslovna | ČLANCI | Gonadotropini

Gonadotropini

Dugodjelujući gonadotropini – budućnost i nova mogućnost liječenja neplodnosti?

Gonadotropini

U časopisu Human Reproduction nedavno je objavljena duplo slijepa randomizirana studija Paula Devroeya i njegovog tima, u kojoj se uspoređuje dugodjelujući gonadotropin pod imenom korifolitropin alfa, sa standardnim injekcijama FSH, tijekom prvih 7 dana stimulacije ovulacije. Korifolitropin alfa djeluje 7 dana i potencijalno može smanjiti broj injekcija koji pacijentice primaju, kao i broj pregleda koji je potreban.

 

Protokol sa antagonistom bolji za žene sa sindromom policističnih jajnika u IVF programu

Gonadotropini


Istraživanje u Grčkoj je pokazalo da žene sa PCOS bolje reagiraju na fleksibilni protokol sa GnRh antagonistom umjesto klasičnog dugog protokola sa agonistom, te da iako u jednakom broju slučajeva s oba protokola ostaju trudne, u protokolu sa antagonistom manji je rizik od sindroma hiperstimulacije jajnika (OHSS), manja je količina gonadotropina koje uzimaju i protokol traje kraće.
U randomiziranom istraživanju sudjelovalo je ukupno 220 žena sa PCOS, od toga je 110 imalo fleksibilni protokol sa antagonistom a 110 klasični dugi protokol sa agonistom. Cilj istraživanja bila je trudnoća (definirana kao prisutnost fetusa sa srčanim otkucajima u 12-tom tjednu trudnoće, tzv. ongoing pregnancy), koja je ostvarena u 47,3% slučajeva u protokolu sa antagonistom i 50,9% slučajeva u protokolu sa agonistom, što nije bilo statistički značajno.
U grupi sa antagonistom bilo je značajno manje sindroma hiperstimulacije jajnika (40% i 60%, p<0,01), stimulacija je trajala kraće (10 i 12 dana, p<0,001), i utrošeno je manje ampula gonadotropina (1575 IU i 1850 IU, p<0,05).
Mada ovo istraživanje pokazuje da je ženama sa PCOS protokol sa antagonistom bolja opcija, autori zaključuju da ovo treba potvrditi metaanalizom kad više podataka bude dostupno.

Istraživanje u Grčkoj je pokazalo da žene sa sindromom policističnih jajnika bolje reagiraju na fleksibilni protokol sa GnRh antagonistom umjesto klasičnog dugog protokola sa agonistom, te da iako u jednakom broju slučajeva s oba protokola ostaju trudne, u protokolu sa antagonistom manji je rizik od sindroma hiperstimulacije jajnika (OHSS), manja je količina gonadotropina koje uzimaju i protokol traje kraće. 

 

Pratite nas na facebooku

Brza pretraga