Naslovna | ČLANCI | Endometrioza | Liječenje endometrioze

Liječenje endometrioze

Endometrioza

U časopisu New England Journal of Medicine objavljen je pregled preporuka za dijagnostiku i liječenje žena sa endometriozom. Endometrioza je bolest kod koje se tkivo sluznice maternice (endometrij) nađe izvan maternice, obično na jajnicima i potrbušnici, te uzrokuje bolove i neplodnost. Od nje boluje 6-10% žena u reproduktivno doba, i čak do 50% žena s neplodnošću.

Tipičan simptom je kronična zdjelična bol, a definitivna dijagnoza se postavlja tek laparoskopskom pretragom organa zdjelice. Tada se utvrđuje i stupanj težine endometrioze, od stupnja I koji predstavlja minimalnu bolest, do stupnja IV koji je teška bolest. Postavljanje dijagnoze može se olakšati transvaginalnim ultrazvukom, color dopplerom ili magnetskom rezonancom.

Liječenje se razlikuje ovisno o dobi žene i intenzitetu boli. U žena koje ne žele zanijeti koriste se oralni kontraceptivi, medroksiprogesteron acetat, agonisti gonadotropin rilizing hormona i još neki lijekovi. Relativno često endometrioza je indikacija za operativni zahvat, pri čemu opseg zahvata varira od resekcije ciste ili endometriotičnih čvorića, sve do odstranjivanja maternice i jajnika u posebno teškim slučajevima.

Kada je pacijentica neplodna, osim nje treba obraditi i partnera. U velikoj metaanalizi nije nađeno da je broj spontanih trudnoća u pacijentica sa endometriozom povećan kod liječenja endometrioze gore navedenim lijekovima, pa se oni ne preporučuju. Nasuprot tome, preporučuju se gonadotropini kao priprema za intrauterinu inseminaciju ili IVF. Također, u određenog broja pacijentica koristan je i operativni zahvat prije postupka, kojim se odstranjuju endometriotične lezije.

N Engl J Med. 2010;362:2389-2398.Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

| Ispis | E-mail

Pratite nas na facebooku

Brza pretraga