Naslovna | ČLANCI | Endometrioza | Endometriomi ne smanjuju broj jajnih stanica dobivenih aspiracijom

Endometriomi ne smanjuju broj jajnih stanica dobivenih aspiracijom

Endometrioza

Velik broj pacijentica sa endometriozom na jajniku ima endometriom, odnosno cistu ispunjenu gustim smeđim sadržajem (tzv. čokoladnu cistu). Smatra se da ove ciste smanjuju broj jajnih stanica koje se dobiju aspiracijom folikula, jer imaju manji broj antralnih folikula (tzv. AFC ili antral follicle count). Istraživači sa McGill University iz Kanade su proveli istraživanje kojim su to provjerili, a koje je objavljeno u časopisu Fertility Sterility. U istraživanju je sudjelovala 81 žena sa endometriomom na jednom jajniku, dok je drugi jajnik bio zdrav, u njihovom prvom pokušaju IVF-a. U zahvaćem jajniku AFC je bio 7.7, a u zdravom 8.5, a iz oba jajnika dobijeno je prosječno po 6 jajnih stanica, pa razlika nije primijećena. Ovo se odnosi i na endometriome manje od 2 cm, i veće od 2,5 cm, kao i na slučajeve kad je u jednom jajniku bilo više endometrioma.
Ova grupa žena je također uspoređena sa grupom žena sa oba zdrava jajnika, i također nije bilo razlike u broju jajnih stanica dobivenih aspiracijom (11,9 i 11,4 stanice).
Autori smatraju da se endometriome jajnika manje od  4 cm zato ne treba operirati prije IVF-a, ali zbog rizika zdjelične infekcije te žene prije aspiracije trebaju početi piti antibiotik radi zaštite.
17.4.2010.


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

| Ispis | E-mail

Pratite nas na facebooku

Brza pretraga