Naslovna | ČLANCI | Endometrioza

Endometrioza

Liječenje endometrioze

Endometrioza

U časopisu New England Journal of Medicine objavljen je pregled preporuka za dijagnostiku i liječenje žena sa endometriozom. Endometrioza je bolest kod koje se tkivo sluznice maternice (endometrij) nađe izvan maternice, obično na jajnicima i potrbušnici, te uzrokuje bolove i neplodnost. Od nje boluje 6-10% žena u reproduktivno doba, i čak do 50% žena s neplodnošću.

 

Endometriomi ne smanjuju broj jajnih stanica dobivenih aspiracijom

Endometrioza

Velik broj pacijentica sa endometriozom na jajniku ima endometriom, odnosno cistu ispunjenu gustim smeđim sadržajem (tzv. čokoladnu cistu). Smatra se da ove ciste smanjuju broj jajnih stanica koje se dobiju aspiracijom folikula, jer imaju manji broj antralnih folikula (tzv. AFC ili antral follicle count). Istraživači sa McGill University iz Kanade su proveli istraživanje kojim su to provjerili, a koje je objavljeno u časopisu Fertility Sterility. 


 

Kolika je šansa za trudnoću u žena sa endometriozom?

Endometrioza

Statistička povezanost endometrioze i neplodnosti je neupitna, puno je više neplodnih nego plodnih žena koje imaju endometriozu. Smatra se da je šansa neplodne žene da ima endometriozu 6-8 puta veća nego plodne. Endometrioza se i dalje klasificira laparoskopski, isto kao i prije 30 godina, a ozbiljni nedostatak te klasifikacije je nemogućnost procjene uspjeha liječenja, osobito trudnoće u neplodnih pacijentica. 


 

Pratite nas na facebooku

Brza pretraga