Naslovna | ČLANCI | Embriotransfer | Treba li dodati estradiol progesteronu za podršku žutom tijelu?

Treba li dodati estradiol progesteronu za podršku žutom tijelu?

Embriotransfer

Dobro je poznato da pacijentice nakon stimulacije ovulacije u postupcima potpomognute oplodnje moraju uzimati preparate koji su tzv. podrška žutom tijelu. Široko je pihvaćeno da su u tu svrhu najbolji preparati progesterona (injekcije progesterona, gel, te tablete poput Duphastona i Utrogestana), a da li je tim preparatima potrebno dodati estradiol nije posve jasno.


Grupa istraživača iz Ankare objavila je u časopisu Fertility Sterility rezultate istraživanja u kojem su ženama u dugom protokolu stimulacije ovulacije davali različite preparate za podršku žutom tijelu, najmanje do 14 dana nakon aspiracije. U istraživanju je sudjelovalo 288 žena. U prvoj skupini žene su dobivale samo progesteronski gel vaginalno 90 mg/dan, u drugoj gel i 4 mg oralnog estradiola na dan, a u trećoj gel i injekcije HCG-a (1500 IU) na dan aspiracije, te 3 i 6 dana nakon toga.

Stopa trudnoća bila je 21.6%, 40.6% i 38.9%. U grupi sa dodanim injekcijama HCG-a bilo je najviše sindroma hiperstimulacije jajnika i najviše višeplodnih trudnoća (14,7% u odnosu na 2,3% u grupi gdje je dodan estradiol i 0% u grupi sa progesteronskim gelom).

U zaključku, autori smatraju da je dodatak estradiola progesteronu za podršku žutom tijelu doveo do veće stope trudnoća u toj grupi. Naravno, potrebno je pričekati rezultate drugih studija koje će ovo potvrditi ili opovrgnuti.

14.8.2010.Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

| Ispis | E-mail

Pratite nas na facebooku

Brza pretraga