Naslovna | ČLANCI | Embriotransfer | Elektivni transfer jednog embrija

Elektivni transfer jednog embrija

Embriotransfer

Otkako se u reprodukcijskoj medicini počelo uvoditi elektivni transfer jednog embrija (u engleskoj literaturi SET – single embryo transfer) traju rasprave da li je takav pristup poželjan i hoće li se time smanjiti šansa za trudnoću. U prvo vrijeme većina objavljenih studija bila je retrospektivna, pa su u statistiku uspješnosti ulazile i žene koje niti nisu imale više od jednog embrija za transfer. U zadnje se vrijeme objavljuju prospektivne studije, pa su tako u časopisu Fertility Sterility francuski istraživači objavili rezultate.


U studiji su sudjelovale žene ispod 36 godina koje su bile u postupku IVF-a ili ICSI-ija. U grupi koja je odabrala SET bilo je 53 žene, a u grupi koja je odabrala transfer dva embrija (DET – double embryo transfer) 98 žena.

Stopa trudnoća bila je usporediva, 49,1% i 51%, kao i broj živorođene djece, 41,5 i 41,8%. U grupi koja je odabrala DET bilo je 37,5% blizanačkih trudnoća, za razliku od 3,5% u grupi koja je imala SET. Djeca iz blizanačkih trudnoća imala su veću šansu završiti na jedinici intenzivne njege odmah poslije poroda. Djeca iz blizanačkih trudnoća rođena su ranije, sa 34.3 tjedna u odnosu na 36.7, te su imala manju porođajnu težinu, 2367 grama naspram 3031 gram u grupi jednoplodnih trudnoća.

Ovi rezultati, kao i rezultati drugih istraživača, jasno ukazuju da je u žena mlađih od 36 godina transfer jednog embrija najbolja solucija.

7.8.2010.


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

| Ispis | E-mail

Pratite nas na facebooku

Brza pretraga