Naslovna | ČLANCI | Embriotransfer | Kada postoje smrznuti zameci uspješnost jednog ciklusa stimulacije je gotovo 77%

Kada postoje smrznuti zameci uspješnost jednog ciklusa stimulacije je gotovo 77%

Embriotransfer

Kada se govori o uspješnosti IVF postupka, obično se posebno navode uspješnost iz svježeg ciklusa u kojem se ženu stimulira, a posebno uspješnost iz postupaka u kojem se vraćaju smrznuti embriji, a koji slijede taj ciklus. Međutim, u novom je broju časopisa Fertility Sterility objavljena studija David Battaglia i suradnika iz Portlanda u SAD, koji smatraju da je daleko bolje navoditi kumulativnu uspješnost jednog postupka stimulacije, jer ona u žena mlađih od 40 godina zna iznositi i do 77%. 


Analizirali su 488 ciklusa stimulacije jajnika, u kojima je bilo krioprezervacije zametaka. Ukupna stopa trudnoća u svježim ciklusima iznosila je 54,3%, a kumulativna (zbrojena) u ciklusima u kojima su vraćali zamrznute zametke 43,5%. Međutim, kada su analizirali kumulativnu uspješnost po jednom ciklusu stimulacije, za grupu žena ispod 36 godina kumulativna stopa trudnoća (kada su učinjeni svi embriotransferi iz jednog ciklusa stimulacije) iznosila je 76,7%, a za žene od 36-39 godina 67,5%.
Autori smatraju da kumulativna uspješnost po jednom ciklusu stimulacije puno više govori o ukupnoj uspješnosti postupaka potpomognute oplodnje, i sugerira da je u svježem ciklusu stimulacije uputno vraćati minimalni broj zametaka, jer se time izbjegava rizik višeplodnih trudnoća u žena koje će imati smrznute zametke.

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

| Ispis | E-mail

Pratite nas na facebooku

Brza pretraga