Naslovna | ČLANCI | Embriotransfer | Mala modifikacija tehnike embriotransfera povećava stopu trudnoća

Mala modifikacija tehnike embriotransfera povećava stopu trudnoća

Embriotransfer

Istraživači sa Royan Institute iz Irana su nakon embriotransfera, dok je kateter kojim su prenešeni embriji još u maternici, praznom malenom špricom ubrizgavali nešto zraka u maternicu, i poboljšali stopu trudnoća u odnosu na pacijentice kod kojih nisu ubrizgavali zrak.


U randomiziranoj studiji objavljenoj u časopisu Fertility Sterility sudjelovalo je 110 žena koje su bile u postupku vantjelesne oplodnje. 55 imalo je standardni embriotransfer, a u drugih 55 nakon embriotransfera ubrizgano je 0,2 ml zraka. Grupe su bile usporedive po dobi (ispod 40 godina), razina FSH, broj dobivenih jajnih stanica, stopa oplodnje, i broj i kvaliteta transferanih embrija.


Stopa trudnoća bila je 40% u grupi u kojoj je ubrizgavan zrak a 16,4% u grupi sa standardnim embriotransferom, što je statistički značajno.

Cilj studije bio je smanjiti rizik ekspulzije embrija iz maternice, budući da postoje izvještaji o čak 15% embrija koje maternica izbaci neposredno nakon embriotransfera, te se mogu naći na vrhu katetera, vratu maternice ili instrumentima. Autori smatraju da ubrizgavanjem zraka "guraju" embrije dalje od unutarnjeg ušća i time sprečavaju da kontrakcije maternice izbace embrije.


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

| Ispis | E-mail

Pratite nas na facebooku

Brza pretraga